Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Vit grundsås med smaksättningsförslag

En god sås kan förgylla vilken måltid som helst! Vita såser passar särskilt bra till fisk eller skaldjur. Här nedan har du ett flertal exempel på goda, vita såser som du kan tillaga.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i matfettet i en kastrull.
  2. Tillsätt iMat, Solhavre, kalvfond eller buljongtärning och soja. Låt koka upp.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Red av med maizenan utrörd i lite kallt vatten.
  5. Sila bort löken om en slät sås önskas.

Förslag på olika smaksättningar:

Skaldjurssås
Tillaga såsen enligt grundreceptet med ersätt grönsaksfonden med hummerfond. Tillsätt räkor och dill precis innan servering.
Servera till: fisk och pasta.

Palsternackssås
Tillsätt den extra Solhavremängden tillsammans med övriga flytande ingredienser i grundsåsreceptet. Låt såsen koka upp och tillsätt palsternackstärningar. Låt koka till palsternackan är mjuk och mixa därefter till en slät sås med mixerstav eller i mixer. Smaka av med sockret.
Servera till: kalv, kokt oxkött, kyckling.

Champinjoncrème
Låt svampen koka med grundsåsen 4-5 min. Mixa till en slät sås med mixerstav eller i mixer.
Smaka av med pressad vitlök.
Servera till: kalv, gris, kyckling och vegetariska rätter.


Provencale-kryddad fisksås
Tillaga såsen enligt grundreceptet med ersätt grönsaksfonden med fiskfond eller -tärning. Tillsätt örtkryddorna precis innan servering.
Servera till: fisk, skaldjur, pastarätter med fisk.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljonger och fonder.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 2 1/2 dl Oatly iMat
  • 1/2 dl havredryck
  • 1 msk konc grönsaksfond eller buljongtärning (1 msk konc fond motsvarar 1/2 grönsaksbuljongtärning)
  • 2 1/2 krm salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 1 msk maizena majsstärkelse majsstärkelse
Skaldjurssås
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 dl grovt hackade skalade räkor
  • 1/2 dl hackad dill
Palsternackssås
  • 1/2 dl havredryck
  • 1 skalad och tärnad palsternacka
  • 1 tsk socker
Champinjoncrème
  • 150 g skivade champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
Provencale-kryddad fisksås
  • 2 msk koncentrerad fiskfond eller buljongtärning (2 msk konc fond motsvarar 1/2 fiskbuljongtärning)
  • 1 pkt djupfrysta provencalekryddor (à 35 g)
Lägg till i inköpslistan