Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Vegansk taco på äpple och sötpotatis

Varför inte testa detta urgoda veganska recept på svenska äpplen nästa Taco Fredag? En mild sötma som balanseras upp med rökig chipotle. Sötpotatisen ger textur och den karamelliserade sötman kompletterar syrligheten från äpplet och de picklade rödbetorna. Salta knapriga majskorn ger studs och förhöjer äpplets smak, salladslöken och ärtskott adderar fräschör och pepprighet.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Chutney: Finhacka schalottenlöken, skala och riv ingefäran. Kärna ut äpplet och gör ett folieknyte på vardera äpple med löken och ingefäran delad mellan både paketen. Baka i ugn på 220°C i ca 30 minuter eller tills helt mjuka. Skrapa ur äppelköttet, mosa ihop med löken och ingefäran, kummin, salt citron och chipotle tills du har en slät mos. Smaka av och tillsätt mer chipotle om du gillar hetta.
  2. Sötpotatis: Skiva potatisen i 2-3 cm tjocka stänger, pensla med olivolja och salta och peppra. Baka i ugn på 220°C, i 20-25 minuter, tills de fått fin färg och ytan börjat karamelliseras.
  3. Picklade rödbetor: Blanda risvinsvinäger, kummin, vitlök, citron och salt i en kastrull. Låt sjuda tills saltet är upplöst. Skiva schalotten tunt och använd skalare för att få tunna band av rödbetan, fördela lagen mellan dem. Låt stå minst 15 min.
  4. Tillbehör: Skär äpplet i smala stavar och lägg i isbad så de blir extra krispiga. Krossa majskornen lite lätt. Finhacka strimlor av det gröna på salladslöken och skär tunna skivor avocado.
  5. Montera tacon: Grilla tortillabröden i en torr stekpanna tills de fått lite färg men är fortfarande mjuka. Börja med ett par tsk chutney, sedan sötpotatis, picklad rödbeta, ärtskott, picklad schalottenlök och äpplestrimlor, toppa sedan med krispiga majskorn, salladslök och avocado.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria tortillabröd.

Recept och bild i samarbete med Grythyttan.

Tips

Kan toppas med fetaost för lite extra krämighet.

Ingredienser

Portioner: 4
Äppelchutney
  • 1 liten finhackad schalottenlök
  • 2 tsk färsk riven ingefära
  • 2 st äpplen
  • saften från 1/2 citron
  • 1/2 tsk kummin
  • salt
  • 2 tsk chipotlepaste efter smak
Sötpotatis
  • 2 st medelstora sötpotatisar
  • 2 msk oliv -eller kokosolja
  • havssalt
  • vitpeppar
Picklade rödbetor
  • 2 dl risvinäger
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 stor pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 stor rödbeta
Tillbehör
  • 2 äpplen (skuret i smala stavar)
  • 50 g friterade majskorn (crispy corn, finns vid naturgodis)
  • 2 salladslökar
  • 1 avokado
  • 1 förp små mjuka tortillabröd
  • 100 g ärtskott
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?