Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Vanilj- och saffransmusslor med blåbär och grädde

Vanilj- och saffransmusslor är små, söta saffranskakor med fyllning av blåbär och grädde. Goda som julgodis och roliga att samlas kring på julbaket. Enkla kakor att baka utan vare sig bakpulver eller bikarbonat. Bara blanda ihop och grädda! Vackert gyllene, söta kakor tack vare saffran och vaniljen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200˚C. 
  2. Stöt saffranet med lite av florsockret i en mortel. 
  3. Rör matfettet och resten av florsockret, saffran, vaniljsocker och sirapen smidigt. Blanda majsstärkelse med mjölet, rör ner det och arbeta ihop till en deg.
  4. Smörj formarna med matfett.
  5. Tumma ut degen i formarna. Ställ formarna på en plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  7. Låt svalna lite innan de stjälps upp på ett galler med bakplåtspapper.
  8. Servera med vispad grädde och blåbär.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett. Servera med laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.

Näringsberäkningen är beräknad per styck.

Ingredienser

Portioner: 16 st
  • 1/2 g saffran
  • 1/2 dl florsocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1/2 dl maizena majsstärkelse
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • veckade metallformar för kakor
Till servering
  • vispgrädde
  • blåbär
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 718 kJ / 172 kCal