Ugnsstekt blomkål & fänkål med salsa verde | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Ugnsstekt blomkål & fänkål med salsa verde

Ugnsstekt blomkål och fänkål med salsa verde - en livfull kålrätt serverad med en dressing på äppelcidervinäger. Salsa verden är en grön kall sås med örter, sardeller och kapris som är en smakhöjare till den varma blomkålen och fänkålen.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skär bort blasten på blomkålen och strimla den fint. Skär bort »dillen« på fänkålen, men spara den gärna till garnering eller sås.
  3. Vänd runt blomkål och fänkål med olja, salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen 30–45 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Låt svalna.
  4. Salsa verde: Grovhacka »dillen« från fänkål, persilja och salvia, även stjälkarna. Det ska bli ca 2 dl örter sammanlagt. Mixa dem med kallpressad rapsolja, färskpressad juice av citron, sardellfiléer och kapris med stavmixer eller i matberedare till en trög puré. Tillsätt bröd i smulor. Späd med 2–3 msk vatten till önskad konsistens. Örtsåsen passar även utmärkt till fisk och kyckling.Salsa verde (4 port)
  5. Dressing: Skär blomkål och fänkål i cm-tjocka skivor. Blanda blomkålsblasten med vinäger, olja, salt, peppar och socker.
  6. Lägg blomkålsblasten på ett fat och fördela grönsakerna ovanpå. Toppa gärna med Salsa verde (se Tips).

Tips

Salsa verde (4 port)
Grovhacka »dillen« från fänkål, persilja och salvia, även stjälkarna. Det ska bli ca 2 dl örter sammanlagt. Mixa dem med kallpressad rapsolja, färskpressad juice av citron, sardellfiléer och kapris med stavmixer eller i matberedare till en trög puré. Tillsätt bröd i smulor. Späd med 2–3 msk vatten till önskad konsistens. Örtsåsen passar även utmärkt till fisk och kyckling.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 750 g blomkål
  • 1 1/2 fänkål (1 1/2 fänkål motsvarar ca 400 g)
  • blasten från blomkål
  • 2 msk kallpressad raps- eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Dressing
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk olja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk socker
Salsa verde
  • den tunna gröna blasten från 1 1/2 fänkål eller hackad dill (blasten från 1 1/2 kan ersättas med 2-3 msk hackad dill)
  • 1 kruka persilja
  • 2 kvistar salvia (även stjälkarna)
  • 1/2 dl kallpressad rapsolja
  • färskpressad juice av 1/2 citron
  • 3 sardellfiléer
  • 1 msk kapris
  • 1 kantfri skiva dagsgammalt vitt bröd i smulor
Lägg till i inköpslistan