Ugnsstekt blomkål & fänkål med salsa verde
Ugnsstekt blomkål och fänkål med salsa verde - en livfull kålrätt serverad med en dressing på äppelcidervinäger. Salsa verden är en grön kall sås med örter, sardeller och kapris som är en smakhöjare till den varma blomkålen och fänkålen.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2010
Ingredienser
4 portioner
1 - 750 g blomkål
1 - 1 1/2 fänkål (1 1/2 fänkål motsvarar ca 400 g)
blasten från blomkål
2 msk kallpressad raps- eller olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
Dressing
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk olja
2 krm salt
1 krm peppar
1/2 tsk socker
Salsa verde
den tunna gröna blasten från 1 1/2 fänkål eller hackad dill (blasten från 1 1/2 kan ersättas med 2-3 msk hackad dill)
1 kruka persilja
2 kvistar salvia (även stjälkarna)
1/2 dl kallpressad rapsolja
färskpressad juice av 1/2 citron
3 sardellfiléer
1 msk kapris
1 kantfri skiva dagsgammalt vitt bröd i smulor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
PS. Jag serverade fänkålen (uteslöt blomkålen) till stekt alaska pollock-rygg och kokt färskpotatis. DS
Maria
2013-07-31Fänkålen blev inte färdig på 40 minuter, men det var nog för att jag inte strimlade den (det stod inte i receptet att man skulle göra det) utan klöv den på längden i några, ändå rätt smala bitar. Men såsen är himmelsk!
Maria
2013-07-31