Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Pinje- och kräftbakad sej

Har du något speciellt att fira och vill bjuda dina vänner på en toppenmiddag? Då ska du tillaga den här pinje- och kräftbakade sejen, där fisken förgylls av den läckra champagnesåsen och fluffig pressad potatis. Middagen kommer att bli en succé!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Salta fisken lätt runt om. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Låt kräftstjärtarna rinna av och hacka dem grovt.
  4. Smält smöret. Lägg i pinjenötterna och låt dem fräsa tills de får lite färg. Ta pannan från värmen. Blanda i kräftstjärtar, dill och peppar. Hit kan förberedas.
  5. Fördela kräftröran över fisken. Baka fisken mitt i ugnen ca 15 minuter.
  6. Champagnesås: Koka ihop vatten, buljongtärning och grädde utan lock, ca 5 minuter.
  7. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle och fortsätt koka ca 5 minuter.
  8. Vid servering, häll i champagnen och smaka av med salt och peppar. Värm såsen försiktigt, nu ska den inte koka mer.
  9. Till servering: Servera fisken med pressad potatis, champagnesås och sugar snaps.

Tips

Istället för sej går det bra att använda ryggfilé av torsk eller hoki.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 tjocka benfria bitar av sej (à 150 g)
  • salt
  • 1/2 burk kräftstjärtar i lag (à ca 400 g)
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 g pinjenötter
  • 1 dl hackad dill
  • nymalen vitpeppar
Champagnesås
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 tärning hönsbuljong
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde (15%)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl champagne eller mousserande vin
  • salt
  • nymalen vitpeppar
Till servering
  • lättkokta sugar snaps eller sockerärtor
  • pressad potatis
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?