Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Torsk i räksås med spenatpotatis

Denna fiskrätt med torskfiléer tillagar du i en krämig räksås som smaksätter torsken med bland annat persilja och buljong. Till fisken serverar du spenatpotatis som består av kokt potatis och smörstekt spenat.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen, gärna med skalet kvar. Krydda torsken runtom med salt.
  2. Smält smör eller margarin i en gryta eller stekpanna, gärna med höga kanter. Strö över mjölet och låt fräsa 1 minut under omrörning. Ta från värmen och rör ut bottenredningen med hälften av grädden till en klumpfri smet. Vispa ner resten av grädden, vattnet, smulad buljongtärning eller fond. Koka upp såsen under omrörning. Låt koka ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Sänk värmen. Lägg ner torskfiléerna i såsen. Låt sjuda under lock 5–7 minuter tills fisken känns färdig. Rör ner persiljan och räkorna. Låt allt bli varmt, men det får inte koka.
  4. Spenatpotatis: Häll av potatisen och låt ånga av i en skål. Fräs spenaten i smör eller margarin ca 1 minut i samma kastrull som potatisen låg i. Dela ev potatisen och blanda försiktigt med spenaten. Krydda med flingsalt och peppar.
  5. Till servering: Servera fisken med räksåsen, spenatpotatisen, citronklyftor och gärna morotsstavar.

För alla

Fri från ägg. Kontrollera innehållet i buljong/fond för samtliga allergener.
Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med majsstärkelse (Maizena) och red såsen enligt anvisning för förpackningen.
Gör laktosfri: välj laktosfri vispgrädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt alternativ till vispgrädde och matfett. 

Tips

Det är gott att röra ner lite kaviar eller hackade, hårdkokta ägg i såsen.

Barnknepet!
Servera spenaten separat i stället för att blanda med den med potatisen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g delikatesspotatis
  • 4 torskfiléer (à 125 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning eller konc grönsaksfond (1 buljongtärning motsvarar 1 1/2 msk konc fond)
  • 1/2 kruka finhackad persilja
  • 200 g skalade räkor
Spenatpotatis
  • 1/2 påse spenat (à 70 g)
  • 1 msk smör
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
Till servering
  • 1/2 citron i klyftor
  • ev morotsstavar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer