Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Tomat, potatis och basilikasoppa

Recept på läcker och värmande soppa på tomat, potatis och basilika. Soppan smaksätter du med bland annat vinäger och getost. Soppan mixar du slät och garnerar innan servering med basilikaolja och stekta tomat- och potatisbitar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär basilikabladen grovt och mixa dem med olja i en matberedare eller mixer till en slät blandning.
  2. Skär 1/4 av potatisarna och 1/4 av tomaterna i fina tärningar. Lägg undan dem till garnering. Skär resterande potatisar och tomater i tärningar. Fräs tärningarna i matfett i en gryta. Tillsätt socker, salt och peppar. Häll på buljong och låt koka 7-8 min.
  3. Mixa soppan väl och smaksätt den med vinäger och ev ytterligare salt och peppar.
  4. Råstek potatistärningarna till garneringen i olja i en stekpanna tills den tar färg. Tillsätt tomattärningarna. Låt svalna något och smula ner getosten.
  5. Servera soppan i djupa tallrikar. Garnera med potatis-, tomat- och fetaostblandningen och en slinga basilikaolja.

Tips

Basilikaolja som blir över håller sig en vecka i kylskåp och passar i dressingar, marinader eller i soppor som ovan.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kruka basilika
  • 3 dl olivolja
  • 4 potatisar
  • 4 tomater
  • 1 msk olja
  • 1 msk socker
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 l kycklingbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 2 msk vinäger
  • 50 g getost
Lägg till i inköpslistan