Strömming med provensalsk potatis och rostat vitlökssmör | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Strömming med provensalsk potatis och rostat vitlökssmör

En trevlig sommarmiddag får du genom att kombinera denna timjanskryddade, helgrillade strömming tillsammans med en potatissallad à la Provence med tomater och basilika. Med det rostade vitlökssmöret som tillbehör blir middagen fulländad.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Potatisallad: Skär potatisen i halvor. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Blanda runt och ställ in i ugnen ca 20 minuter.
  3. Rör om efter halva tiden. Ta ut och låt svalna något.
  4. Vitlökssmör: Skala och rosta vitlöksklyftorna i en stekpanna på medelvärme i olivolja ca 5 minuter. De ska bli mjuka och gyllenbruna. Ta av från värmen och låt svalna.
  5. Gaffelmosa vitlöken. Blanda vitlöken + oljan med smöret. Krydda med salt och peppar.
  6. Halvera tomaterna. Strimla salladslöken och finhacka sardellerna. Blanda tomater, salladslök och sardeller med potatisen och oliverna.
  7. Riv ner basilikabladen. Ringla över citronoljan. Krydda med salt och peppar och blanda runt.
  8. Strömming: Klipp ev bort ryggfenan på strömmingen. Pensla strömmingarnas skinnsida med olivolja och klappa in timjan. Krydda med salt och peppar. Lägg gärna i ett grillhalster.
  9. Grilla ca 4 minuter på varje sida. Servera den nygrillade strömmingen med vitlökssmöret och potatissalladen. Garnera med färsk timjan.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Låt fisken som ska grillas ligga framme ca 20 minuter så att den blir rumstempererad.

Ingredienser

Portioner: 4
Potatisallad
  • 600 g färskpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt till potatisen
  • 2 krm peppar till potatisen
  • 1 ask körsbärstomater (à 250 g)
  • 4 salladslökar
  • 4 sardellfiléer i olja
  • 1 dl gröna oliver
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 msk olivolja gärna med citronsmak
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Vitlökssmör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Strömming
  • 1 kg hel urtagen strömming utan huvud eller strömmingsfiléer (1 kg hel strömming motsvarar 600 g filéer)
  • olivolja till pensling
  • 3 msk repad, finhackad timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • repad timjan till garnering
Lägg till i inköpslistan