ÖVER 60 MIN | Medel

Stark romglögg med apelsin

Hemgjord glögg är lyxigt att bjuda på. Prova att spetsa med rom och sätt smak med apelsin, förutom de traditionella glöggkryddorna. Romglöggen är lika god kall som varm, gärna i sällskap av en näve russin och ett gäng skalade sötmandlar.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 1 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda rom, kryddor, ingefära och russin i en skål. Täck med plastfolie och låt stå minst 8 timmar, men helst 1 dygn.
  2. Sila av genom en finmaskig sil. Pressa ut extra vätska och låt rinna av en stund.
  3. Blanda vin, apelsinskal och –juice i en kastrull. Koka upp och sjud ca 1 minut under lock.
  4. Tillsätt romblandningen och ge glöggen ett snabbt uppkok. Smaka av med sockret.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är per dl.

Ingredienser

Portioner: ca 1 l
  • 2 dl mörk rom
  • 4 kanelstänger
  • 10 hela kryddnejlikor
  • 1 tsk grovstött kardemumma
  • 1 stjärnanis
  • ca 2 cm färsk skalad ingefära
  • 1 dl russin
  • 1 flaska rött vin (à 75 cl)
  • finstrimlat skal av 1/2 apelsin
  • juicen av 1/2 apelsin
  • ca 1 dl strösocker

Näringsvärde
Per portion

Energi 564 kJ / 135 kCal