Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Sotad fjordlax med sötpotatiskompott

En gudomligt sotad fjordlax med vitlök- och sherrydressing som ringlas över en läcker sötpotatiskompott. Stekt lök och citronlag ger grönsakerna fantastiska smaker som passar utmärkt till den salta laxen.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2000
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka den skalade potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Grovriv skalet av citronen och pressa ur saften, spara 2 msk till dressingen (för 4 port). Koka ihop skal och saft med florsocker tills det blir en simmig lag.
  3. Skala och skiva rödlöken. Ta undan lite till garnering. Stek löken lätt i olivoljan. Mosa potatisen och tillsätt lök, citronlag med skal och persiljan. Varmhåll.
  4. Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen. Pressa i vitlöken.
  5. Dela laxen i 4 bitar (för 4 port). Halstra dem hastigt på hög värme i stekpanna med lite grovt salt, 3-4 minuter på var sida.
  6. Värm på dressingen så att den blir ljummen och servera laxen med potatiskompott och dressing.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g sötpotatis
  • 1 stor citron
  • 2 msk florsocker
  • 1 stor rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 700 g laxfilé (med skinn)
Dressing
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1/2 msk Brun Farin
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • nymalen peppar
Lägg till i inköpslistan