Smörkola

Smörkola eller gräddkola är en populär kola med smör, vispgrädde, sirap och socker. Givet julgodis men också gott godis att koka själv året runt. Kulprovet visar när kolan är klar. Slå in den färdiga smörkolan i bakplåtspapper för en traditionell känsla. Kola är fint att ge bort i present!

Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
29 stJag valde 130 grader och det blev lagom.
Eva-lotta
Kokar till ca 135 grader. Det blir lagom. Bra och tydligt recept.
Eva-lotta
Dret gött 👍😋
Halle
Det var supergott! Bara lite sega för min smak. Annars var det gott😄
Anne-lie
Blev helt perfekta!
Catarina
Inget bra recept. Smöret koka aldrig in i smeten utan skikta sig
Lennart
Jättegott! Hade form 18x28 och tycker det blev perfekt. Kolorna är sega (125 grader) och mastiga. För barnen skulle det bli för stora bitar om de var kuber, så alla måtten är bra. En fråga till vana kola-kokare: Kolorna är ganska flottiga på ytan, hade jag i för mycket smör (var inte så noga med 100g, kanske lite vingligt snitt)? Eller kokade jag för varmt? Större delen av tiden kokade jag på 5:an (av 9), men blev otålig och drog upp en liten stund. Bara undrar om något hände då. Hur som, smakar fantastiskt och är perfekt sega. Tack för receptet!
Teres
Så himla goda och det blir perfekt konsistens, kokade tills det var 125 grader 😍😋 Knappt 15 min ☺️
Caroline
Denna blev otroligt god, men proportionerna är tyvärr lite off för att få fin höjd på kolorna. Min plåt var 18 × 28 alltså något mindre än vad som anges i receptet och det blev väldigt tunna plattor av kola. Så nästa gång tar jag 1,5 sats så det blir lite att bita i. Annars beroendeframkallande gott!
Lina
Ljuvlig! Helt perfekt konsistens 😍
Caroline