UNDER 30 MIN | Medel

Smördegskex med dillfärskost och stenbitsrom

Enkel, snabb och dessutom snygg förrätt fixar du enkelt med detta recept. Smördegen gräddar du i ugnen mellan två plåtar för att hålla den platt. Färskosten blandas med dill och på toppen lägger du vackert röd och svart stenbitsrom. Vips är förrätten, alla kommer att prata om, är klar att servera.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i löken och koka upp. Låt löken svalna.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Skär smördegen i 4x4 cm stora bitar. Nagga dem med en gaffel. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över degen och lägg en plåt överst, för att hålla degen platt. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i varmluft eller ca 20 minuter utan varmluft.
  5. Ta ut kexen från ugnen och låt de svalna på ett galler.  
  6. Spara ev lite dill till garnering, hacka resten av dillen fint. Blanda dillen med färskosten och smaksätt med salt och peppar. Lägg dillfärskosten i en engångsspritspåse.
  7. Häll av löken i en sil. Spritsa färskost på smördegskexen, toppa med rödlök och stenbitsrom. Garnera ev med dillvippor.

För alla

Kontrollera noga innehållet i smördegen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt smördeg mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per kex.

Ingredienser

Portioner: 60 st
  • 1 stor rödlök
  • 2 msk ättika (12%)
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 kruka dill
  • 200 g färskost
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 burk röd stenbitsrom (à 75 g)
  • 1 burk svart stenbitsrom (à 75 g)
  • spritspåse

Näringsvärde
Per portion

Energi 136 kJ / 33 kCal