ÖVER 60 MIN | Medel

Skumtomtetårta

Fantastisk tårta med skumtomtar. Gulligare än såhär blir det ej. Och inte godare heller. Skumtomtar, grädde, choklad och hallon skapar en riktig julfest i munnen. Defintitiv wow-effekt på julfikan utlovas.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skumtomtefluff: Klipp skumtomtarna i små bitar.
  2. Häll grädde och skumtomtarna i en kastrull. Värm på svag värme och rör hela tiden tills tomtarna smält. Häll över i en skål och låt det svalna i kylen i minst 6 timmar.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Tårtbotten: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
  5. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke och sikta ner blandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet och häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är klar. Låt svalna helt.
  7. Chokladmousse: Vispa grädden fast.
  8. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i mikro. Rör ihop äggulorna i en skål och rör chokladen under kraftig omrörning. Vänd ner grädden lite i taget till en jämn smet. Låt stå kallt minst 1 timme.
  9. Skumtomtefluff: Vispa upp skumtomtefluffet fluffigt.
  10. Dela tårtbotten i tre delar och bred sedan på chokladmoussen på det nedersta lagret. Lägg på nästa tårtbottensdel och strö över hallon. Bred sedan över ca 1/3 av skumtomtefluff och lägg på den översta tårtbotten.
  11. Garnering: Dekorera med skumtomtefluff och garnera med skumtomtar, hallon och citronmeliss. Frysta hallon behöver rinna av lite innan användning.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, smör och choklad.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Recept och bild i samarbete med Cloetta.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
Skumtomtefluff
  • 1 förp skumtomtar (à 200 g)
  • 1 l vispgrädde
Tårtbotten
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
Chokladmousse
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g mjölkchoklad
  • 2 äggulor
  • 225 g hallon (frysta eller färska)
Garnering
  • 125 g hallon
  • 1 förp skumtomtar (à 200 g)
  • citronmelissblad

Näringsvärde
Per portion

Energi 3614 kJ / 863 kCal