Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Saffranskaka med apelsin

Saffranskaka med apelsin är en smaskig kaka som gräddas i cirka 40 minuter i ugn. Saffran och apelsin gör att kakan passar bra till jul. Servera med vispad grädde eller crème fraiche.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en slät rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 port).
  3. Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit. Borsta apelsinen i varmt vatten.Torka den. Riv skalet och pressa ur saften.
  4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett, mjölk samt skal och saft av apelsinen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 min. Sikta över florsocker när kakan ska serveras. Servera med vispad grädde eller crème fraiche.

Ingredienser

Portioner: 12
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 sockerbit
  • saft och rivet skal av 1 apelsin (1 apelsn ger ca 3/4 dl)
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1470 kJ / 350 kCal
Fett: 22 g
Läs mer om näringsvärden