Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rulle på fläsk lamm och linser

En utsökt blandning av bland annat fläsklägg, lammkött och linser rullas in i en saftig deg och gräddas i ugnen. Servera med en smakrik rödvinsås och en krispig mix av svamp, brysselkål och valnötter.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sikta mjölet i en stor skål. Skär smöret i tärningar. Blanda mjölet med smöret samt övriga ingredienser.
  2. Knåda ihop degen eller blanda i matberedare tills degen är jämn och smidig. Ställ kallt att vila en timme.
  3. Fyllning: Skär fläsk- och lammköttet som pyttärningar. Lägg dem i en stor skål.
  4. Skala och tärna lök, morot och selleri. Skala och pressa vitlöken. Blanda med köttet.
  5. Tillsätt samtliga övriga ingredienser och blanda noga.
  6. Sätt ugnen på 175°C.
  7. Kavla ut degen till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock. Lägg degen på en bakplåt och fördela fyllningen jämnt i en rand på mitten av degen.
  8. Vispa äggulorna till penslingen lätt. Pensla degkanterna på ena sidan. Vik först över den andra degdelen och överlappa med den penslade. Degen skall i detta moment försiktigt spännas och formas så att den blir så cylinderlik som möjligt.
  9. Pensla översidan på rullen med äggula. Gör små hål i degen med en spetsig kniv, så att ångan kan sippra ut under ugnsbakningen. Annars är det risk att rullen "exploderar" av övertrycket.
  10. Baka ca 45 minuter mitt i ugnen. Låt stå 5-10 minuter.
  11. Sås: Koka ner rödvinet tills det får sirapslik konsistens, passa noga mot slutet så att det inte bränns. Tillsätt kalvfonden eller vattnet och fondkoncentratet. Koka försiktigt i 5-6 minuter. Smaka av. Red med maizenan utrörd i lite vatten. Blanka av med en klick smör.
  12. Tillbehör: Riv eller strimla svampen. Plocka brysselkålsbladen. Fräs dem, svampen och valnötskärnorna i smör. Smaka av.
  13. Skär upp rullen i 5-7 cm breda bitar. Ställ dem på tallrikarna.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl vatten
  • 1 ägg
  • 2 äggulor till pensling
Fyllning
  • 200 g kokt renskuren fläsklägg
  • 200 g lammkött t ex stek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl kokta gröna linser
  • 4 skivor vitt formbröd kantskuret i kuber
  • 1 msk italiensk salladskrydda
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk äggulor
Rödvinssås
  • 2 dl rött vin
  • 1/2 msk maizena majsstärkelse
  • salt och peppar
  • smör
Tillbehör
  • 200 g ostronskivling (eller annan svamp)
  • 100 g brysselkål
  • 100 g valnötskärnor
  • smör till stekning
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?