Rotfruktsjansson

Betyg 3.1 av 5.
7 personer har röstat
5
Rotfruktsjansson

Rotfruktsjansson är ett mustigt och nyttigt alternativ till Janssons frestelse. Med morot, kålrot, palsternacka och rotselleri blir ansjovisgratängen dessutom både smakrik och färgrik. Servera till middag när som helst under året.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 1996

Rotfruktsjansson

Ingredienser

4 portioner
1   gul lök
5   lite större potatisar
2   morötter
1/2   mellanstor kålrot (à ca 600 g)
1   palsternacka
50 g  rotselleri
4 dl  vispgrädde
2 dl  mjölk
1   burk ansjovisfilé (med spad, à 125 g)
1/2 dl  ströbröd
50 g  kallt smör

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.1 av 5.
7 personer har röstat

Kommentarer

Hej Sven! Tackar för ditt fina inspirerande inlägg om detta receptet! Hälsningar Michelle

Redaktionen

2016-12-28

Har lagat denna 1-2 ggr /år eller fler sedan 90-talet. Delat med mig receptet och några år fått samtal från en körsångarkamrat som hälsade från julens gäster och tacka för rotfruktsjansson. Jag kompletterar med 3-4 ggr ansjovisen. Tar ansjoviskryddad sill i ett lager ovanför första vändan med rotfrukter o potatis. Sen ett par burkar Grebbestad i ett övre lager under överst potatisen. Tar spadet från Grebbestad o gärna med Crème fraiche fet som en del av grädden o icke homogeniserad eko-mjölk. Absolut inte mindre grädde. Denna kan jag äta ett par portioner av men den traditionella, av ngn anledning, max en portion. Tar gärna lite mer sellerirot oxo. Smöret är kronan på verket.

Sven

2016-12-22

Det var mycket gott men hälften av grädden är nog och inget smör. Om man inte vill ha det för salt bör man inte heller ta med anjovisspadet. Nästa gång tar jag inget spad, fettet minskade jag genast.

Eva-maria

2005-11-01

Testa liknande recept

Lyxig Janssons extra allt
Betyg 4.8 av 5.
36 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse, allergianpassad
Betyg 2.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse
Betyg 3.9 av 5.
580 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk Janssons frestelse 
Betyg 4.4 av 5.
55 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse med grönkål
Betyg 4.8 av 5.
10 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Jansson
Betyg 3.2 av 5.
42 personer har röstat
Över 60 min att tillaga