Rotfruktsjansson | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rotfruktsjansson

Rotfruktsjansson är ett mustigt och nyttigt alternativ till Janssons frestelse. Med morot, kålrot, palsternacka och rotselleri blir ansjovisgratängen dessutom både smakrik och färgrik. Servera till middag när som helst under året.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skiva löken. Fräs den i lite smör. Skala alla rotfrukter och strimla på matberedarens grova skiva eller för hand.
  3. Koka alla rotfrukter, utom potatisen, någon minut i lättsaltat vatten. Låt rotfrukterna rinna av väl.
  4. Blanda grädde, mjölk och ansjovisspad. Varva strimlad potatis och rotfrukter med löken och ansjovisen i en smord form. Slå ansjovisgrädden över, platta till ytan så att man kan skymta grädden. Sikta ströbröd över, hyvla smör och lägg ovanpå. Grädda ca 1 1/2 timme mitt i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 5 lite större potatisar
  • 2 morötter
  • 1/2 mellanstor kålrot (à ca 600 g)
  • 1 palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 burk ansjovisfilé (med spad, à 125 g)
  • 1/2 dl ströbröd
  • 50 g kallt smör
Lägg till i inköpslistan