Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rostbiff med potatis- och svampgratäng

Ett vinnande recept på rostbiff med potatis- och svampgratäng som passar bra att servera till lyxiga hemmamiddagar. Du gör det av bland annat potatis, grädde, mjölk, vitlök och svamp. Servera med en fräsch tomatsallad!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Lägg den i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek tills köttets innertemperatur är 58-60°C. Det tar ca 1,5 timme. Låt köttet svalna. Skär upp det i skivor.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen. Lägg köttskivorna på ett fat och skeda över dressingen.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Gratäng: Skala potatisen och skär den i skivor. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Lägg ner potatisen, krydda med salt, peppar och pressad vitlök och låt koka ca 20 minuter på svag värme. Rör om försiktigt några gånger under tiden.
  6. Ansa och skär svampen i bitar. Lägg den i en stekpanna och låt det mesta av vattnet koka bort. Stek den några minuter i matfettet.
  7. Blanda svampen med potatisen. Häll allt i en ugnssäker form eller i portionsformar. Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills den har en fin färg. Servera rostbiffen med gratängen och en tomatsallad.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk samt laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddersättning och byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risbaserad mjölkersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Dressing
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 hackad eller pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad timjan
  • salt och peppar
Gratäng
  • 1 kg potatis
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g svamp
  • 1 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?