Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Rökt paella

Den rökta paellan får du till genom att grilla i en klotgrill. Låt det bli lite lågor innan du lägger på locket. Då får du samma rökiga smak som i Spanien där de bakar paellan i en vedugn. Niklas Ekstedt tipsar om att ta de skaldjur som du gillar och har råd med, skaldjuren i receptet är ett förslag.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen tills det nästan är klart.
 2. Dela hummern i bitar och knäck klorna så blir de lättare att äta. Kolla att musslorna lever om du använder färska. Knacka på dem som är öppna, släng om de inte stänger sig.
 3. Strimla pancettan eller baconet. Rör ut saffranen i oljan.
 4. Ta fram en gjutjärnsgryta som rymmer alla ingredienserna. Fräs pancettan, eller baconet (eller chorizon) i hälften av saffransoljan i grytan på grillen. Det ska mjukna men inte bli knaprigt. Rör i riset och vänd runt några varv. Ställ över svag värme eller ta av från grillen.
 5. Hetta upp resten av saffransoljan i en annan gryta. Fräs alla skaldjuren utom pilgrimsmusslorna på ganska hög värme under lock tills musslorna öppnat sig. Salta och skeda över i grytan med riset.
 6. Stek pilgrimsmusslorna någon minut på båda sidorna så att de får lite färg. Avsluta med att spetsa dem en och en med en gaffel och trycka dem mot grillgallret så att de får lite mer grillsmak. Lägg över bland de andra skaldjuren.
 7. Vispa ur skaldjurspannan med musselspad eller vitt vin. Häll skyn över riset och skaldjuren. Strö över dillvippor och servera.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
 • 3 port rundkornigt ris
 • skaldjur (ta de du gillar och har råd med, t ex för 4 port: 1/2 hummer, 4 pilgrimsmusslor, 12 blåmusslor, 12 hjärtmusslor, några bläckfiskringar)
 • 50 - 100 g pancetta eller bacon (eller chorizo som skivas om du vill ha det kryddigare)
 • 1/2 g saffran
 • 1 dl olja
 • salt
 • 2 dl musselspad från burk (eller vitt vin (matlagningsvin), eller lite av både vin och musselspad)
 • dillkvistar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2399 kJ / 573 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer