Rabarberparfait med mandelsmul och flädergranité

Den gräddiga parfaiten på färsk rabarber, citron och vanilj går fint att göra i förväg. Granité låter tjusigt men är här helt enkelt fryst flädersaft som skrapas till en »slush«. Mandelsmulet ger extra lyxfaktor. En dessert med härliga sommarsmaker som går att förbereda i god tid.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2014

Ingredienser
8 portioner
400 g rabarber
1 vaniljstång
4 dl socker
1 msk färskpressad citronjuice
6 äggulor
6 dl vispgrädde
färska jordgubbar till garnering
Flädergranité
2 dl konc flädersaft
1 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
Mandelsmul
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1/2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1/2 dl mandelspån
finrivet skal av 1/2 citron
1/4 krm salt
För alla (rabarberparfait)
Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädden mot vispbar ersättningsprodukt.
Innehåller ägg.
För alla (fryst flädergranité)
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
För alla (mandelsmul)
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör/margarin.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett.
Fri från ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2475 KJ / 592 kCal
Fett38 g
Salt0.2 g
Kolhydrater58 g
Protein4 g
Kommentarer
Flädergratinén förhöjde desserten ytterligare
Lena
2020-07-26Fantastiskt recept, gjorde stor succé vid vår middag. Hade den bara 5 timmar i frysen, men det räckte bra, det blev mycket bra konsistens. Kaksmulorna tillför härligt crunch. Hann inte med flädergarnitén men saknade den inte heller. Vårt sällskap på 4 vuxna och 3 barn mellan 7-9 hade klarat oss på halva satsen.
Marie
2017-05-29