Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rabarberparfait med mandelsmul och flädergranité

Den gräddiga parfaiten på färsk rabarber, citron och vanilj går fint att göra i förväg. Granité låter tjusigt men är här helt enkelt fryst flädersaft som skrapas till en »slush«. Mandelsmulet ger extra lyxfaktor. En dessert med härliga sommarsmaker som går att förbereda i god tid.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med parfaiten. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna.
  2. Lägg rabarber, vaniljstång, frön och hälften av sockret i en kastrull. Låt koka på medelhög värme till en fast kompott, ca 15 minuter. Rör om då och då. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången. Tillsätt citronjuicen. Låt svalna.
  3. Klä insidan av en avlång form, ca 1 1⁄2 liter, med plastfolie.
  4. Vispa äggulorna med resten av sockret fluffigt med elvisp. Vispa grädden fast. 
  5. Blanda försiktigt ner kompotten i äggsmeten. Rör sedan ner grädden.
  6. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar.
  7. Flädergranité: Blanda flädersaft med vatten och citronjuice. Häll i en frystålig plastlåda med lock och frys minst 8 timmar före servering.
  8. Mandelsmul: Sätt ugnen på 200°C. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Smula ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fin färg. Rör om då och då. Låt svalna.
  9. Ta ut parfaiten ca 10 minuter före servering. Stjälp upp den på ett fat och dra bort plastfolien. 
  10. Dela jordgubbarna och fördela runt om. Strö över mandelsmulet. Skrapa loss den frysta flädergranitén med en sked. Strö över och servera direkt.

För alla (rabarberparfait)

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädden mot vispbar ersättningsprodukt.
Innehåller ägg.

För alla (fryst flädergranité)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

För alla (mandelsmul)

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör/margarin.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett.
Fri från ägg.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 400 g rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl socker
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 6 äggulor
  • 6 dl vispgrädde
  • färska jordgubbar till garnering
Flädergranité
  • 2 dl konc flädersaft
  • 1 dl vatten
  • 1 msk färskpressad citronjuice
Mandelsmul
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl mandelspån
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 1/4 krm salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2475 kJ / 592 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept