Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Purjolökslåda med rökt skinka

Ett suveränt tillbehör till kött eller vid buffé är detta recept på purjolökslåda med rökt skinka. Du lägger purjolök och skinka i en form och häller sedan över en äggstanning. Gratinera i ugn och servera med exempelvis bröd och sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj, ansa och skär purjolökarna i 3 cm breda bitar. Förväll purjolöken i lättsaltat vatten i en kastrull ett par minuter. Låt dem rinna av.
  2. Lägg purjolöken i en ugnssäker form. Strimla rökt skinka och lägg på purjolöken. Strö över färsk hackad oregano och riven ost.
  3. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över purjolöken. Gratinera i 225° C, ca 25 minuter. Servera purjolökslådan med bröd och en blandad sallad.

Tips

Purjolöken kan ersättas med salladslök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 purjolökar
  • 150 g rökt skinka
  • 2 msk färsk oregano eller torkad (2 msk färsk oregano motsvarar 2 tsk torkad)
  • 2 dl riven ost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?