Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Potatissoppa med bacon

Denna matiga soppa med subtil citrussmak passar både som entrérätt och huvudrätt. Mixa din kokade potatissoppa slät och gör den krämig med lite grädde innan den serveras med krispig, salt bacon och vacker persilja på toppen.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och tärna potatisen. Ansa och skiva purjolöken. Fräs purjolöken i olja i 2-3 minuter. Tillsätt potatisen och 2/3 av persiljan.
  2. Häll på vatten och fond. Låt koka upp och koka på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.
  3. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Ta kastrullen från värmen. Mosa eller mixa potatisen lite lätt med stavmixer. Tillsätt citronjuice och resten av persiljan. Häll i grädden och låt soppan bli varm. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Till servering: Servera soppan med bacon och ev lite persilja.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g potatis
  • 1 purjolök
  • 3 msk hackad persilja (ev fryst)
  • 1 1/2 l vatten
  • 3 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
  • 2 msk färskpressad citronjuice eller vitt vin (2 msk citronjuice motsvarar 1/2 dl vitt vin)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 krm vitpeppar
Till servering
  • stekt bacon
  • ev persilja
Lägg till i inköpslistan