ÖVER 60 MIN | Medel

Potatis- och lökstrudel med grönkålsallad

I vår matiga strudel fylls lövtunna filodegsark med kokt potatis, fräst purjolök och lagrad prästost. Strudeln passar utmärkt att servera till skinka och julbordets småvarma men fungerar lika bra som huvudrätt tillsammans med en frisk äppel- och grönkålssallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Strudel: Skala och koka potatisen.
  3. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. Hacka timjan fint.
  4. Fräs purjolöken i oljan. Tillsätt timjan, smaksätt med salt och peppar.
  5. Riv potatisen grovt. Blanda potatisen med purjofräset, ost, salt och peppar.
  6. Smält smöret. Lägg ut ett filodegsark. Pensla med smör, lägg på nästa filodegsark. Fortsätt tills alla ark är penslade.
  7. Fördela potatisen på filodegen. Rulla ihop och lägg rullen på en plåt och pensla med smör.
  8. Sätt in plåten mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  9. Grönkålssallad: Koka grönkålen i rikligt med saltat vatten i 1 minut. Häll av kålen i ett durkslag och spola den kall.
  10. Blanda senap, vinäger och olja till en dressing. Smaksätt med salt och peppar.
  11. Dela, kärna ur och skiva äpplet tunt. Blanda grönkål, äpple och dressing försiktigt.
  12. Skär strudeln i ca 3 cm tjocka skivor, servera med grönkålssalladen.
  13. Serveringsförslag: Servera gärna med julskinka, revbensspjäll, köttbullar eller prinskorv.

För alla

Kontrollera noga innehållet i filodegen.
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av ost och smör.

Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.

Ingredienser

Portioner: 6
Strudel
  • 700 g kall kokt potatis
  • 1 stor purjolök
  • 1/2 kruka timjan
  • 2 msk majsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven, lagrad prästost
  • 25 g smör
  • 3 ark av filodeg
Grönkålssallad
  • 200 g skuren grönkål
  • 1 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk majsolja
  • salt
  • peppar
  • 1 rött äpple (t ex Katja)
Serveringsförslag
  • julskinka
  • revbensspjäll
  • köttbullar
  • prinskorv

Näringsvärde
Per portion

Energi 1410 kJ / 337 kCal