Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Poké bowl med gulbetor, limedressing och sesamsås

Den hawaiianska ”salladen” poké bowl går att variera i all oändlighet. Prova en vegetarisk poké bowl med gulbetor, svart ris, mango, avokado och cashewnötter. Smaksätt riset med en sesamsås och avsluta med att ringla över en limedressing.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Limedressing: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser.
  3. Sesamsås: Mixa kokosgrädde, soja, mirin, tahini, ingefära, chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer.
  4. Grönsaker: Skala och koka gulbetorna tills de är al dente, så de har lite tuggmotstånd, 15–30 minuter. Skär sedan i cm-stora tärningar. Blanda de varma gulbetstärningarna med 2 msk av limedressingen (för 4 port).
  5. Dela, kärna ur och tärna gurkan fint. Kvarta tomaterna. Skär salladslöken i tunna skivor. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i små tärningar. Skala och skär mangon i små tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  6. Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Ringla lite sesamsås över riset. Fördela kimchi, gurka, tomat, mango, avokado och koriander i skålen. Ringla resten av limedressingen över grönsakerna. Lägg gulbetan i mitten och cashewnötter på sidan. Ringla över mer sesamsås. Toppa med salladslök och sesamfrön.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är inkl. topping.

Tips

Byt ut gulbetor mot rödbeta, palsternacka, edamamebönor, tofu eller stekt svamp.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 dl svart ris (kan bytas mot sushiris)
Limedressing
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk mirin
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 1 1/2 msk finriven ingefära
Sesamsås
  • 1 dl kokosgrädde
  • 1/2 dl japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 3/4 dl tahini (sesampaste)
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1/4 röd chilifrukt
  • 1/2 msk färskpressad limejuice
  • ev flytande honung (alt agavesirap för vegansk)
Grönsaker
  • 500 g gulbetor
  • 1/2 gurka
  • 8 körsbärstomater
  • 1 salladslök
  • 2 mogna avokador
  • 1 mango (gärna lite omogen)
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 dl färdig kimchi
  • 2 dl hackad färsk koriander
Till servering
  • cashewnötter
  • sesamfrön
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3780 kJ / 897 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept