Plommon- och lavendelparfait | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Plommon- och lavendelparfait

En fantastisk dessert är denna ljuvliga plommon- och lavendelparfait. Med färska eller torkade plommon tillsammans med blad eller blommor av lavendel gör du en lyxigt krämig och len parfait. En perfekt festdessert efter middagen eller på kalaset,

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela plommonen i fyra bitar vardera. Värm dem försiktigt några minuter i en kastrull med socker och lavendelblad/-blommor. Konsistensen ska bli lite kompottliknande. Låt svalna.
  2. Vispa socker och äggulor pösigt. Vispa grädden. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med frukten.
  3. Klä en avlång brödform, ca 1 1/2 liter (för 8 port), med plastfolie och häll i smeten. Frys parfaiten i minst 8 timmar eller över natt.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 10 urkärnade, färska plommon (man kan även använda torkade; beräkna 3 msk vatten för 10 st när du värmer upp dem med lavendeln)
  • 1 msk socker
  • 1 msk finhackade lavendelblad eller lavendelblommor stötta i mortel alt vaniljstång (1 msk lavendelblad motsvarar 1 vaniljstång)
  • 2 dl socker
  • 6 äggulor
  • 6 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan