Plankstek

Plankstek är en riktigt restaurangklassiker som har sitt ursprung i Ungern. Gör ett gott mos, som gratineras i ugnen tillsammans med tomaterna. Stek köttet och gör egen bearnaisesås eller köp färdig. Sätt ihop allt snyggt på plankan och planksteken är klar att servera.

Ingredienser
4 portioner
Potatismos
1 kg mjölig potatis (ej mandelpotatis)
2 äggulor
75 g smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 planksteksplankor
4 tomater (gärna plommontomater)
salt
svartpeppar
1 msk olivolja
4 skivor ryggbiff eller oxfilé (à 150 g)
25 g smör
150 g haricots verts (bönor)
Till servering
ca 3 dl bearnaisesås
gärna färsk persilja
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3743 KJ / 897 kCal
Fett59 g
Salt4 g
Kolhydrater49 g
Protein41 g
Kommentarer
21 stBjudit vänner/grannar som är lyriska. Tack
Anki
Toppen, vi har lagat det flera gånger! Tack från Tomas & Charlotte
Eva charlotte
Gjorde baconlindad grön sparris i stället, lite lyxigare. (förvälde sparrisen 2 min först)
Maria
Glöm för guds skull inte konserverade mandarin klyftor och flamberad banan. /Stefan
Stefan
Så gott! Piffade moset med riven västerbottenost 👌
Maria
Jättegod planka! Lägger till baconlindad sparris i stället för bönor, låter sparrisen ligga med på plankan i ugnen.
Carina
Kan man göra moset i förväg och förvara i tex kylen. Eller blir det för hårt och blir svårt att spritsa då?
Fia
Hej Fia! Du svarar egentligen på din egen fråga. Det blir nog för hårt att spritsa när det är kallt. Om du har plats i kylen för plankorna, så kan du förspritsa dem. Lycka till. Hälsningar Leif
ICA-köket
Älskar plankstek
Michael
Om gästerna ska bli nöjda så behövs mycket mera mos. Jag gör dubbel sats. Annars väldigt bra recept
Eva-lotta
Det absolut
Gunnel