Citronkola

73
3
Citronkola

Citronkola är sött och härligt segt godis till jul – med frisk citrussmak av rivet citronskal. Koka ihop kolan av smör, socker, grädde och sirap och smaksätt med citron. Gör kulprovet så vet du när kolan är klar. Mumsa citronkolan som den är eller ge bort i present. Gärna i smörpapper i snygg burk.

Skriv ut
Citronkola

Ingredienser

80 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 citron

För alla

Knäcken är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Tips

Knäck och kola går bra att frysa.

Vad tyckte du om receptet?

73

Kommentarer

Niclas

2020-12-21

Tycker det är lite otydligt om man ska ha i citronsaft eller inte. Steg två: tillsätt övriga ingredienser. Nu står jag här med en simmig soppa som inte klarar kulprovet.

Charlotta

2018-12-15

Nice man gästerna spyr nu....

Redaktionen ICAse

2018-12-17

Hej Charlotta! Låter inget vidare...hoppas inget fel på receptet utan gästerna bara mätta? Hälsningar Michelle

Patrik

2015-12-17

Ok

Testa liknande recept