Citronkola
Citronkola är sött och härligt segt godis till jul – med frisk citrussmak av rivet citronskal. Koka ihop kolan av smör, socker, grädde och sirap och smaksätt med citron. Gör kulprovet så vet du när kolan är klar. Mumsa citronkolan som den är eller ge bort i present. Gärna i smörpapper i snygg burk.
Ingredienser
80 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 citron
Gör så här
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
God och sylig, men blev tyvärr alldes för mjuk. Behöver upp i högre gradantal. (Eller så ha vi fel på termometern)
Gabriella
2023-12-16Blev en (amatörs åsikt) rätt så okej, något lite av citron-smak och lätt att det blir antingen för lös eller för hård, så en termometer är definitivt bättre än "kulprovet".
John
2023-02-12Tycker det är lite otydligt om man ska ha i citronsaft eller inte. Steg två: tillsätt övriga ingredienser. Nu står jag här med en simmig soppa som inte klarar kulprovet.
Niclas
2020-12-21