ÖVER 60 MIN | Medel

Pepparkakshus

Du får en mysig julkänsla när du känner den härliga doften sprida sig från pepparkaksdegen som bakas i ugnen. Med hjälp av smält socker sätter du ihop delarna till ditt egna pepparkakshus. När huset är färdigbyggt garnerar du det med kristyren.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 hus portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Skriv ut husdelarna från ica.se. och klipp ut dem. Märk mallarna med husdel.
 3. Kavla ut bitar av degen 2-3 millimeter tjock på mjölad bänk (lägg gärna plastfolie på degen när den kavlas så fastnar inte degen på kaveln).
 4. Lägg degen på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på mallarna med mellanrum och skär ut delarna. Grädda inte för många delar i taget.
 5. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Lägg på mallarna direkt efter gräddningen och skär kanterna raka medan delarna fortfarande är varma. Låt svalna på plåtarna.
 6. Smält sockret för hopsättningen av huset i en torr stekpanna på medel värme. Sockret ska vara helt smält och ljust brunt. Låt pannan stå på svag värme medan delarna sätts ihop, annars kan sockret bli hårt.
 7. Doppa gavlarnas lodräta sidor i det smälta sockret, en gavel i taget och sätt ihop dem snabbt med husets långsidor. Bred smält socker på takets yttre undersida. Lägg på taket snabbt. Sätt ihop skorstenens delar och sätt den på taket.
 8. Blanda florsocker, äggvita och ättikssprit till kristyren. Vispa tills kristyren blir hård, gärna med elvisp. Fyll kristyren i en spritspåse. Garnera huset med kristyren.

  Film och mallar hittar du här >

Tips

För att få stekpannan ren fyll den med vatten och koka upp försiktigt för att rester av sockret ska lösa sig.

Ingredienser

Portioner: 1 hus
 • 500 g pepparkaksdeg
Hopsättning av huset
 • ca 3 dl strösocker
Kristyr till garnering
 • 4 dl florsocker
 • 1 äggvita
 • 1 tsk ättiksprit