UNDER 45 MIN | Medel

Glutenfri brownie

Försvinnande god och glutenfri brownie med chokladfrosting gjord på havregrädde, mörk choklad och vanilj. Lite havssalt på toppen blir en fin brytning mot det söta. Mums!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 155°C varmluft eller 175°C över och under värme.
  2. Smörj en gjutjärnspanna eller en ugnsform (ca 26 cm) med matfett.
  3. Hacka chokladen. Smält den i en bunke över ett vattenbad tillsammans med smör och olja. Rör om då och då tills det blivit en blank smet. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner farinsocker och strösocker.
  4. Blanda mjölmix, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till chokladsmeten och blanda till en slät smet. Rör i de torra ingredienserna i chokladsmeten och blanda ihop.
  6. Häll smeten i formen och tryck ut smeten på kanterna. Grädda brownien på nedersta falsen i ca 20 minuter. Låt svalna.
  7. Frosting: Hacka chokladen i små bitar och lägg i en bunke.
  8. Värm grädden och häll över chokladen och låt stå ca 10 sekunder. Rör om med jämna mellanrum tills chokladen smält och du har en jämn frosting. Rör ner vaniljsockret i frostingen.
  9. Bred frostingen på kakan och strö gärna över lite flingsalt.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri havregrädde.
Gör laktosfri: välj laktosfri choklad och laktosfritt smör eller mjölkproteinfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri choklad. Byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Recept och bild i samarbete med Aito.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • smör eller mjölkproteinfritt matfett (att smörja formen)
  • 170 g mörk choklad
  • 20 g smör eller mjölkproteinfritt matfett
  • 1 1/4 dl neutral olja
  • 2 dl farinsocker strö
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 1/2 dl glutenfri mjölmix (3 1/2 dl motsvarar ca 200 g)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
Frosting
  • 170 g mörk choklad
  • 1 1/2 dl glutenfri havregrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • flingsalt