Örtiga färsjärpar med apelsinsallad i pitabröd

Örtiga järpar på nötfärs med fruktig sallad på apelsin, rödlök och romansallad. Servera i pitabröd med en klick matyoghurt. Testa gärna med lammfärs nästa gång.

Ingredienser
4 portioner
Örtiga färsjärpar
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
400 g nöt- eller lammfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
2 msk fryst, hackad persilja (att strö över)
Apelsinsallad
finrivet skal av 1 apelsin
2 apelsiner
1 romansallad (à 200 g)
1/2 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
Till servering
1 förp pitabröd (à 375 g)
klick matyoghurt (10 %)
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
49 stJärparna gjorde jag av nötfärs men vi saknade mera kryddor. Lättlagad vardagsmat som nästa gång vill krydda mera. Apelsinsallad var ingen favorit hos oss. Serverade rätten med grekisk yoghurt till som tyckte passade bra till.
Anne
Är apelsinsallad mitt nya måste-tillbehör? Mycket möjligt! Vid första anblick av receptet tyckte jag att det lät väldigt 70-tal, men kapitulerar nu helt. Använde mig av lammfärs, och rev ner både röd- och vitlöken för att underlätta för färsen att hålla ihop. Valde också färsk persilja, tycker att det alltid höjer smaken. Hela middagssällskapet var eniga - en väldigt bra snabbrätt med många spännande smaker på kort tid. Lär återkomma i veckomenyn inom en snar framtid - yummie!
Elin
Riktigt gott och lätt att göra. Apelsinsalladen var överraskande god. Gjorde bullarna på nötfärs, kommer nästa gånga att prova lammfärs vilket jag tror kommer att bli ännu bättre, kommer även att tillsätta ett ägg nästa gång för att få bullarna att hålla ihop bättre. Mycket positivt att rätten lätt kan göras mer GI-vänligt genom att bara äta köttbullarna och apelsinsalladen.
Caroline
Apelsinsalladen var underbart god. Köttet milt, men smakrikt. Vi använde oss av fin nötfärs och gjorde egna pitabröd. La som tur var till mer grönsaker i ytterligare en sallad, eftersom jag var osäker på om enbart apelsinsalladen skulle räcka.
Sofia
Kombinationen var lite ovanlig, men blev en glad överraskning. Det söta från apelsinen och det syrliga från dressingen blev en god kombination i salladen. Köttbullarna smakade gott tillsammans med sallad och pitabröd. Rätten var enkel och inte tidskrävande att tillaga. Jag kommer att laga den fler gånger. Jag ökade ingredienserna eftersom att vi är fem i vår familj.
Mikael
God, God, God, God det var min sons kommentar när vi hade lagat första gången. Apelsinsalladen var verkligen supergod till köttbullarna. Ville verkligen inte ändra på något i receptet. Andra gången gjorde jag köttbullarna på älgfärs istället men vi var alla eniga om att orginalet var God God God :)
Anna
Ett lättlagat recept som är smidigt att laga en dag efter jobbet. Köttbullarna var väldigt goda men det kunde varit ännu mer örter i dom tycker jag, Apelsinsalladen var något nytt för mig som jag kommer ta med mig till andra rätter också.
Jessica
Snabblagad rätt med goda kombinationer - fräscht med apelsin till köttfärs. Saknade däremot någonting till, även om kolhydraterna utgjordes av pitabrödet, nästa gång hamnar klyftisar på tallriken. Barnen åt och smaskade, köttbullarna var favorit.
Jenny
jättegott men pitabrödet kändes lite sådär, vi hade en glutenintolerant med på middagen ochdå hade jag gjort klyftpotatis till, mycket uppskattat. Apelsinsalladen var ett gott komplement till.
Jeanette
Köttfärs med persilja? Kände mig först inte särskilt upphetsad inför tanken på att laga denna rätt. Och skulle den verkligen mätta två vuxna med lika många timmar innebandy i kroppen? Rätten var lätt att laga och det gick på en dryg halvtimme. Stort plus. Ett minus var att de saftiga apelsinerna sölade ner hela diskbänken när jag skalade dem. Lätt åtgärdat. Mina farhågor om mesiga persiljeköttbullar kom på skam. Visserligen hade de säkert tålt en rejäl matsked chillipasta, men det behövdes liksom inte. Kombinationen med den fräscha apelsinsalladen fick gommen att göra vågen och maken att utropa ”kanongott”. Mätta blev vi också, även om det får erkännas att portionerna var något större än i receptet. Jag lagar gärna rätten igen. Passar perfekt när man inte vill lägga allt för lång tid i köket men ändå äta något som tilltalar både öga och mun.
Minna