Operabakelse
En bakelse för alla kaffeälskare! Den tjusiga operabakelsen är rena jackpotten för den som gillar kaffesmak på sina sötsaker: kakbotten på vetemjöl och nötter med lager av kaffesmörkräm, chokladganache och kaffesirap.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2022
Ingredienser
8 st
Botten
4 äggvitor
1/2 dl strösocker
4 1/2 dl hasselnötsmjöl (4 1/2 dl motsvarar ca 250 g)
4 dl florsocker
1 1/3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
40 g smält smör
Kaffesmörkräm
1 dl mjölk
1/2 dl espresso eller starkt kaffe
1 dl strösocker
4 äggulor
150 g rumsvarmt smör
Chokladganache
1 dl vispgrädde
2 tsk ljus sirap
150 g finhackad mörk choklad
25 g smör
Kaffesirap
2 dl kaffe
1 1/2 dl strösocker
Chokladglaze
150 g hackad mörk choklad
100 g smör
1 tsk neutral olja
8 kaffebönor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Undrar om jag kan använda ett annat mjöl än hasselnötsmjöl om jag vill bjuda en nötallergiker? Ser sååå mumsig ut. Tack // Åsa
Åsa
2022-03-22Hej Åsa! Om personen tål mandel kan du byta ut hasselnötsmjöl mot mandelmjöl. Annars blir det nog lite klurigt eftersom olika mjölsorter har så olika egenskaper. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2022-03-24Hej! Den här vill jag göra men vilka mått på plåten har ni utgått ifrån? Hälsningar Karin
Carin
2022-03-20Hej Carin! Tack för din fråga vi har nu uppdaterat receptet med måttet 30x40 cm. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2022-03-25