Operabakelse

6
2
Operabakelse

En bakelse för alla kaffeälskare! Den tjusiga operabakelsen är rena jackpotten för den som gillar kaffesmak på sina sötsaker: kakbotten på vetemjöl och nötter med lager av kaffesmörkräm, chokladganache och kaffesirap.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2022

Operabakelse

Ingredienser

8 st

Botten

4 äggvitor
1/2 dl strösocker
4 1/2 dl hasselnötsmjöl (4 1/2 dl motsvarar ca 250 g)
4 dl florsocker
1 1/3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
40 g smält smör

Kaffesmörkräm

1 dl mjölk
1/2 dl espresso eller starkt kaffe
1 dl strösocker
4 äggulor
150 g rumsvarmt smör

Chokladganache

1 dl vispgrädde
2 tsk ljus sirap
150 g finhackad mörk choklad
25 g smör

Kaffesirap

2 dl kaffe
1 1/2 dl strösocker

Chokladglaze

150 g hackad mörk choklad
100 g smör
1 tsk neutral olja
8 kaffebönor

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk, grädde och choklad.

Gör så här

Tips

Bakelserna håller ca en veckan i kylen och går bra att frysa.
Receptet är något för den vana hemmakonditorn. Var noggrann när du mäter och blandar ingredienser och var uppmärksam under gräddning i ugn

Vad tyckte du om receptet?

6

Kommentarer

Åsa

2022-03-22

Undrar om jag kan använda ett annat mjöl än hasselnötsmjöl om jag vill bjuda en nötallergiker? Ser sååå mumsig ut. Tack // Åsa

Redaktionen ICAse

2022-03-24

Hej Åsa! Om personen tål mandel kan du byta ut hasselnötsmjöl mot mandelmjöl. Annars blir det nog lite klurigt eftersom olika mjölsorter har så olika egenskaper. Hälsningar Ulrika

Carin

2022-03-20

Hej! Den här vill jag göra men vilka mått på plåten har ni utgått ifrån? Hälsningar Karin

Redaktionen ICAse

2022-03-25

Hej Carin! Tack för din fråga vi har nu uppdaterat receptet med måttet 30x40 cm. Hälsningar Ulrika