Operabakelse

En bakelse för alla kaffeälskare! Den tjusiga operabakelsen är rena jackpotten för den som gillar kaffesmak på sina sötsaker: kakbotten på vetemjöl och nötter med lager av kaffesmörkräm, chokladganache och kaffesirap.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2022

Ingredienser
8 st
Botten
4 äggvitor
1/2 dl strösocker
4 1/2 dl hasselnötsmjöl (4 1/2 dl motsvarar ca 250 g)
4 dl florsocker
1 1/3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
40 g smält smör
Kaffesmörkräm
1 dl mjölk
1/2 dl espresso eller starkt kaffe
1 dl strösocker
4 äggulor
150 g rumsvarmt smör
Chokladganache
1 dl vispgrädde
2 tsk ljus sirap
150 g finhackad mörk choklad
25 g smör
Kaffesirap
2 dl kaffe
1 1/2 dl strösocker
Chokladglaze
150 g hackad mörk choklad
100 g smör
1 tsk neutral olja
8 kaffebönor
Gör så här
00:07:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
2 stUndrar om jag kan använda ett annat mjöl än hasselnötsmjöl om jag vill bjuda en nötallergiker? Ser sååå mumsig ut. Tack // Åsa
Åsa
Hej Åsa! Om personen tål mandel kan du byta ut hasselnötsmjöl mot mandelmjöl. Annars blir det nog lite klurigt eftersom olika mjölsorter har så olika egenskaper. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Hej! Den här vill jag göra men vilka mått på plåten har ni utgått ifrån? Hälsningar Karin
Carin
Hej Carin! Tack för din fråga vi har nu uppdaterat receptet med måttet 30x40 cm. Hälsningar Ulrika
ICA-köket