Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 15 MIN |

Öl- och brännvinsbakad lax

Här är ett recept på en riktigt smakrik lax som nästan lagar sig själv. Laxen lagas i ugnen tillsammans med fräst spenat, öl och brännvin eller vodka. Du kan också enkelt rimma laxen själv natten innan tillsammans med salt, socker, peppar och dill.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Rimma laxen:
Blanda salt, socker, peppar och dill. Lägg laxen i en form och strö över blandningen. Låt stå kallt över natten.

Dag 2:
Sätt ugnen på 150°C. Skär laxen i skinnfria portionsbitar (ca 150 g per portion).

Tina spenaten och krama ur vattnet. Fräs spenaten med lök i smör. Bred ut spenaten i en form och lägg laxbitarna ovanpå. Häll över spriten och ölen. Salta och peppra.
Täck formen med smörgåspapper och sedan med folie så att det blir tätt. Ugnsbaka i ca 20 minuter.

Servera med färsk potatis och en gräddfilssås.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1,6 kg färsk laxfilé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 pkt bladspenat djupfryst à 250 g
  • 1 finhackad gul lök
  • smör till stekning
  • 1 dl Absolut citron (brännvin)
  • 1 flaska öl (33 cl, gärna engelsk ale)
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer