Moussaka med potatis

Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Ingredienser
6 portioner
800 g aubergine
1 1/2 tsk salt
Mornaysås
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
100 g riven gruyère eller parmesanost
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm riven muskotnöt
1 kg fast potatis
matolja (till stekning)
olivolja (till stekning)
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk matolja
800 g lammfärs, blandfärs eller vegofärs
2 msk tomatpuré
5 mortlade kryddpepparkorn
1/2 tsk malen kanel
1 lagerblad
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 köttbuljongtärning
2 msk hackad persilja
svartpeppar
Gör så här
00:40:00
00:10:00
00:40:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
30 stMycket jobb i förhållande till resultatet. Kanelsmaken förstörde rätten. Kommer inte tillaga det igen.
Majvi
Bästa moussakareceptet jag följt. Missade att låta den stå 30 minuter innan servering, blir nog ännu bättre om den får stadga sig lite.
Carola
Jag ska packa med hela gratängen och servera på fjällsemester, men ska förbereda hemma. Är de då bäst att gratinera den hemma och bara värma den på plats eller inte sätta in den i ugnen alls hemma och gratinera den i stugan? Ska serveras två dagar efter jag gjort den hemma.
Mari
Det står att man ska använda en buljongtärning, nu undrar jag givetvis vilken sort man ska ha i?
Robert
Hej Robert! Nu har jag lagt till det. Köttbuljong blir bäst i det här receptet. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Kör potatis och aubergine i ugnen så är det ett manuellt moment mindre. Lite mynta i tillsammans med kanelen gör det ännu bättre. Är man två så går det smidigt och lätt.
Rutger mac
Vill ej vara sån men klagar ni hur lång tid de tar att laga och att de inte är värt de osv kanske ni ej ska laga något överhuvudtaget, det ska vara roligt att laga och de är såpass bråttom kanske ni ska steka era köttbullar och makaroner, no hard feelings.. Riktigt bra recept btw, hela familjen älskar denna moussaka :)
Tobias
Den här Moussakan blev jättegod. Potatisen gjorde den kraftigare och matigare. Gruyère och Parmeggiano är väldigt dyra ostar, runt 500:-/kilot. Följaktligen anser jag att man kan riva ner vilken ost man vill. Recepten ska passa alla oavsett ekonomiska förutsättningar.
Inger
Mycket god och smakrik!
Lena
Väldigt gott men som redan sagts är >60 ett understatement. 2-3 timmar tar det från början till slut. Jag lagade på vegofärs, det blev toppen.
Helena
Tidskrävande recept, men värt det! Tog säkert 2,5h och vi var inte supersugna på att låta den stå i ytterligare 30 min när den kom ut ur ugnen. Men det var jättegott! Börja i tid bara! Serverade med grekinspirerad sallad bestående av grovhackad tomat, gurka, fetaost och rödlök dressad med olivolja, rödvinsvinäger och oregano.
Nina