Moussaka med potatis

Betyg 4.5 av 5.76 personer har röstat
Receptet har 30 kommentarer
Moussaka med potatis

Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Moussaka med potatis

Ingredienser

6 portioner
800 g aubergine
1 1/2 tsk salt

Mornaysås

75 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
100 g riven gruyère eller parmesanost
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm riven muskotnöt
1 kg fast potatis
matolja (till stekning)
olivolja (till stekning)
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk matolja
800 g lammfärs, blandfärs eller vegofärs
2 msk tomatpuré
5 mortlade kryddpepparkorn
1/2 tsk malen kanel
1 lagerblad
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 köttbuljongtärning
2 msk hackad persilja
svartpeppar

Gör så här

00:40:00
00:10:00
00:40:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

30 st
  • Mycket jobb i förhållande till resultatet. Kanelsmaken förstörde rätten. Kommer inte tillaga det igen.

    Majvi

  • Bästa moussakareceptet jag följt. Missade att låta den stå 30 minuter innan servering, blir nog ännu bättre om den får stadga sig lite.

    Carola

  • Jag ska packa med hela gratängen och servera på fjällsemester, men ska förbereda hemma. Är de då bäst att gratinera den hemma och bara värma den på plats eller inte sätta in den i ugnen alls hemma och gratinera den i stugan? Ska serveras två dagar efter jag gjort den hemma.

    Mari

  • Det står att man ska använda en buljongtärning, nu undrar jag givetvis vilken sort man ska ha i?

    Robert

    Hej Robert! Nu har jag lagt till det. Köttbuljong blir bäst i det här receptet. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Kör potatis och aubergine i ugnen så är det ett manuellt moment mindre. Lite mynta i tillsammans med kanelen gör det ännu bättre. Är man två så går det smidigt och lätt.

    Rutger mac

  • Vill ej vara sån men klagar ni hur lång tid de tar att laga och att de inte är värt de osv kanske ni ej ska laga något överhuvudtaget, det ska vara roligt att laga och de är såpass bråttom kanske ni ska steka era köttbullar och makaroner, no hard feelings.. Riktigt bra recept btw, hela familjen älskar denna moussaka :)

    Tobias

  • Den här Moussakan blev jättegod. Potatisen gjorde den kraftigare och matigare. Gruyère och Parmeggiano är väldigt dyra ostar, runt 500:-/kilot. Följaktligen anser jag att man kan riva ner vilken ost man vill. Recepten ska passa alla oavsett ekonomiska förutsättningar.

    Inger

  • Mycket god och smakrik!

    Lena

  • Väldigt gott men som redan sagts är >60 ett understatement. 2-3 timmar tar det från början till slut. Jag lagade på vegofärs, det blev toppen.

    Helena

  • Tidskrävande recept, men värt det! Tog säkert 2,5h och vi var inte supersugna på att låta den stå i ytterligare 30 min när den kom ut ur ugnen. Men det var jättegott! Börja i tid bara! Serverade med grekinspirerad sallad bestående av grovhackad tomat, gurka, fetaost och rödlök dressad med olivolja, rödvinsvinäger och oregano.

    Nina

Testa liknande recept

  • Mornaysås
    Betyg 4.7 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Moussaka med potatis och feta
    Betyg 3.7 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Moussaka
    Betyg 4 av 5.399 personer har röstat
    Receptet har 103 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Enkel vegomoussaka
    Betyg 4.6 av 5.40 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Moussaka-paket
    Betyg 2.7 av 5.24 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad