Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Mörrumsgryta

Mörrumsgryta är en komplett, lättlagad fiskgryta som är lika vardaglig som den är festlig. Servera grytan med potatis eller ris och garnera med dillkvistar.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka löken fint. Skala och riv moroten grovt.
  2. Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, morötter och citronskal. Låt det fräsa utan att ta färg.
  3. Häll på vatten och smula i fiskbuljongtärningen. Häll i vinäger och grädde. Låt koka upp och sjuda i ca 5 minuter.
  4. Rör ut maizena majsstärkelse i dubbelt så mycket vatten och red av såsen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Finhacka dillen. Skär laxen i cm-stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med dillen i såsen. Låt småputtra i 5 minuter och servera grytan med nykokt potatis eller ris.

För alla

Innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår.
Ändra till mjölkfritt: fräs i mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör. Kontrollera för säkerhets skull innehållet i fiskbuljongen. Använd mjölkfri "grädde" från Oatly eller Beneviva.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g laxfilé
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk smör
  • 1 citron (fint rivet skal)
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl grädde
  • msk maizena majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 knippe dill
  • 4 portioner kokt potatis eller ris
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?