Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Morots- och äppelsoppa med örtiga laxspett

En läckerhet både för öga och gom finner du i denna lite söta soppa som bjuds ihop med smarriga laxspett. Medan din morots- och äppelsoppa kokar så steker du laxen fin och penslar på aromatiska örter. Servera din goda soppa med laxen och len yoghurt.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 8, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär morötterna i 1/2 cm tjocka skivor. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken mjuk i olja ca 2 minuter i en stor kastrull. Blanda i morot, äpple och riven ingefära. Låt fräsa ca 2 minuter.
  3. Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar eller fond. Koka under lock ca 15 minuter. Rör då och då. Gör laxspetten under tiden.
  4. Örtiga laxspett: Blanda örter, citronskal, citronjuice och hälften av oljan i en skål. Krydda laxspetten runtom med salt och peppar. Stek fisken på medelvärme i resten av oljan ca 5 minuter runtom i en stor stekpanna. Pensla på örtblandningen mot slutet.
  5. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Krydda med salt och peppar. Servera soppan med laxspetten och en klick matyoghurt.

För alla

Läs noga ingredienserna på buljong/fond. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt till mjölkfritt alternativ t.ex Alpro soya yofu naturell.

Tips

Häll soppan på termos och vira in kalla laxspett i folie om du ska på vinterutflykt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 5 morötter (5 morötter motsvarar ca 500g)
  • 4 röda äpplen (4 äpplen motsvarar ca 550g)
  • 1 gul lök
  • 2 msk färskriven ingefära
  • 8 dl vatten
  • 1 1/2 hönsbuljongtärningar (1 1/2 buljongtärningar motsvarar 2 msk konc kycklingfond)
  • 1 dl matyoghurt till servering
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Örtiga laxspett
  • 1 msk frysta örtkryddor provencale
  • finrivet skal av 1 tvättad citron
  • 2 msk juice av citron
  • 8 frysta, tinade spett av lax (8 spett motsvarar ca 480g)
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan