Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mormors lök- och tomatsallad

Mormors lök- och tomatsallad är ett gott och spännande alternativ till den vanliga salladen. Tomaterna och löken får ligga i två olika lagar, först en salt och sedan en ättikslag innan den är färdig. Förvara salladen svalt i glasburkar.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2000
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj och skär tomaterna i 4-6 klyftor. Skala och finskiva löken.
  2. Saltlag: Blanda saltlagen kall i ett rymligt kärl. Rör så att den löser sig och lägg sedan i lök och tomater. Låt dem dra 3-4 timmar. Slå sedan av lagen och låt grönsakerna rinna av
  3. Ättikslag: Blanda ättikslagen utan konserveringsmedel i en gryta och koka upp den. Lägg i grönsakerna och låt dem sjuda i ca 5 minuter. Ta sedan grytan av värmen, skumma ytan väl och tillsätt konserveringsmedel.
  4. Fyll salladen på väl rengjorda glasburkar och förslut genast med lock. Förvara i kylen.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg gröna, helst små, tomater
  • 1 1/2 kg gul lök
Saltlag
  • 3 l vatten
  • 2 1/2 dl salt
  • 1/2 dl strösocker
Ättikslag
  • 3 dl ättiksprit
  • 4 1/2 dl vatten
  • 1 kg strösocker
  • 10 kryddnejlikor
  • 3 tsk flytande Atamon konserveringsmedel
Lägg till i inköpslistan