Mörkt filmjölksbröd

Betyg 4.5 av 5.354 personer har röstat
Receptet har 114 kommentarer
Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2001

Mörkt filmjölksbröd

Ingredienser

2 bröd
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
10 dl filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Gör så här

01:30:00
05:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

114 st
  • Om jag har i blåbär el annat fruset, måste jag då tina dem innan?? Blir det onödig vätska kanske om jag har i dem frysta? Ngn som testat?

    Stina

  • Enkelt bröd att baka och jättegott gräddas 20- 25 min längre än vad det står i receptet. Anita

    Anita birgitta

  • Behövs två timmar för gräddningen som fler skrivit. Eva

    Eva

  • Mitt favoritbröd. Räcker med halva mängden sirap!

    Anna

  • Väldigt bra brödrecept! Lät det stå inne lite längre (typ 25 minuter) och det blev perfekt. Skulle gissa på att den försiktiga blandningen har att göra med att man inte vill ”knåda” degen i ett recept av den här karaktären på grund av att glutenutveckling kan förändra konsistensen negativt

    Johan

  • Jag har bakat detta flertal gånger, mycket gott. En mycket mättande brödlimpa.

    Sten

  • Gräddningstiden bör ökas till 2 timmar. Alternativt använd termometer. 1, 5 tim räcker inte!

    Daniel

  • Någon som testat att baka detta glutenfritt? Vilket mjöl använde ni i så fall? Har ICA kanske något bra förslag på glutenfritt mjöl som kan fungera?

    Annika

  • Jag älskar det här brödet! Bakar det ofta. Senast jag kom på att jag skulle göra det hade jag ingen filmjölk hemma så jag tog Creme fraich i stället med en gnutta mjölk i så det blev ungefär samma konsistens som fil. Det gick jätte-bra. Enda skillnaden var att brödet blev något smuligare. Smaken var dock nästan snäppet godare än vanligt...

    Susanne

  • Jag har gjort de här brödet flera gånger och vi älskar de. 🙂 Jag tillsätter ca 2tsk kanel i receptet.

    Maria

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per bröd.
Energi10784 KJ / 2569 kCal
Fett71 g
Salt6 g
Kolhydrater391 g
Protein68 g

Testa liknande recept

  • Grindalimpa
    Betyg 3.6 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Betanialimpa
    Betyg 3.7 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lingonlimpa
    Betyg 4.6 av 5.25 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Catrins filmjölkslimpa
    Betyg 3.7 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grovt rågbröd
    Betyg 4.4 av 5.160 personer har röstat
    Receptet har 43 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Rustikt bröd med tranbär
    Betyg 3.8 av 5.25 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad