ÖVER 60 MIN | Medel

Fryst chokladmousse med kryddinkokt pumpa

Pumpa till efterrätt är godare än vad man kan tro. Butternutpumpan med sina fina nöttoner får här ett rejält smaklyft i en lag med mulliga kryddor som stjärnanis, kanel och chili. Den kryddiga inkokta pumpan tillsammans med en mjuk och rund fryst chokladmousse blir en överraskande delikat dessert.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Finhacka chokladen. Värm 1/3 av grädden i en kastrull. Rör i chokladen och låt den smälta. Rör sedan i gelatinet. Vispa resten av grädden fluffigt. Vispa ägget och rör ner i chokladblandningen. Vänd därefter ner den vispade grädden, lite i taget.
  2. Klä en avlång brödform, ca 10x26 cm (för 4 port), med plastfilm, häll i moussen och täck med plastfilm. Frys i minst 2 timmar. 
  3. Pumpa: Skala och skär pumpan i bitar. Pressa saften ur citronen, skiva chilin och koka upp alla ingredienserna till sockerlagen. Låt lagen stå och dra i 15 minuter. Lägg ner pumpan i lagen, koka upp och låt sjuda ca 5 minuter under lock. Dra av från värmen och låt stå kallt till servering.
  4. Lyft upp pumpan ur kryddlagen. 
  5. Mousse: Ta upp moussen ur formen, pudra med kakao och skär i bitar.
  6. Servera den frysta moussen tillsammans med pumpan.

 

För alla

Innehåller ägg och mjölkprotein.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj mjölkfri choklad och laktosfri grädde.

Ingredienser

Portioner: 4
Mjölkchokladmousse
  • 1 gelatinblad
  • 100 g ljus bakchoklad
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1/2 dl kakao
Inkokt pumpa
  • 300 g skalad butternutpumpa
  • 1 citron
  • 1 röd chili
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk svartpepparkorn
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång

Näringsvärde
Per portion

Energi 1585 kJ / 379 kCal