Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Mjuk pepparkaka med lingonsylt och grädde är en enkel och saftig kaka att baka till jul. Ett lätt recept att röra ihop och grädda i bakform eller långpanna. Den mjuka pepparkakan får sin juliga smak av gräddfil, nejlika, kanel och ingefära.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).
  3. Smält matfettet och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner gräddfil, matfettet, kryddorna och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills kakan känns torr.
  6. Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas. 
  7. Servera gärna med vispad grädde blandad med lingonsylt.

För alla

Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd matfett och gräddfil utan laktos. Servera med laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut gräddfilen mot Sour Supreme (innehåller soja). Servera med mjölkfritt vispbart gräddalternativ.

Näringberäkningen är beräknad per bit.

Tips

Om kakan ska frysas så skär den i bitar innan. Lätt att ta fram så många bitar som går åt.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • matfett till formen
  • ströbröd till formen
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 1 1/2 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk mald kanel
  • 3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
  • 2 tsk bakpulver
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1772 kJ / 424 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer