Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Melon pan med sesamglass

Våffla, strut, bägare eller… burgare! Med inspiration från Japan är dessa trendiga ”pans” för dig som vill ta glassnjutandet till en ny nivå. Tänk dig ljuvligt söt sesamglass mellan fluffiga bröd toppat med ett knäckigt kaktäcke. Är glassburgaren din nya favorit? Upp till bevis – sesam, glassa dig!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sesamglass: Rosta sesamfröna i en torr panna, tills de börjar dofta nötigt.
  2. Häll över i en matberedare och mixa till klibbig konsistens. Tillsätt honung och mixa ihop till en fast och klibbig pasta. 
  3. Vispa grädden.  
  4. Häll sesampasta, kondenserad mjölk och vanilj i en bunke och vispa samman. Vänd sedan ner i grädden.
  5. Häll glassmeten i en form och frys den ca 6 timmar. 
  6. Bullar: Sikta mjölet i en bunke. Blanda ner socker, mjölkpulver och salt.
  7. Värm mjölken till 37°C i en kastrull, rör ner jästen. Låt svalna 5 minuter. Häll mjölkblandningen över de torra ingredienserna och arbeta ihop.
  8. Vispa ihop äggen och tillsätt 2 msk av äggvispet i bulldegen (för 6 port). Fortsätt knåda degen. Tillsätt smöret och knåda samman till en smidig deg. 
  9. Smörj en bunke med lite smör och lägg i degen. Täck över och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1 timme.
  10. Kakdeg: Vispa ihop smör och florsocker, blanda ner salt, mjöl, 2 msk av äggblandningen (för 6 port) och vaniljextrakt. Arbeta samman till en deg. Rulla degen till en rulle, linda in den i plastfolie och lägg i kylen.
  11. Bullar: Dela degen i 6 lika stora bitar (för 6 port) och forma till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 20 minuter.
  12. Kakdeg: Skär kakdegen i 6 bitar (för 6 port). Kavla eller platta ut varje bit så att den täcker hela bullen, lägg degen över bullarna. Skär kaktoppningen kors och tvärs med en kniv. 
  13. Täck över bullarna och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 200°C.
  15. Pensla bullarna med resten av äggen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler. 
  16. Till servering: Skär bullarna i halvor och grilla dem snabbt med snittytan nedåt. 
  17. Fördela glassen på den undre delen och lägg på locket.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
Sesamglass
  • 1 1/2 dl svarta sesamfrön
  • 1/2 dl flytande honung
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk (à 400 g)
  • 2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
Bullar
  • ca 4 1/4 dl vetemjöl (4 1/4 dl motsvarar ca 255 g)
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk mjölkpulver
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 g färsk jäst för söta degar (5 g motsvarar ca 1 tsk)
  • 2 ägg (till bullar, kaktopping och pensling)
  • 30 g rumstempererat osaltat smör (30 g motsvarar 2 msk)
Kakdeg
  • 60 g rumstempererat osaltat smör (60 g motsvarar 4 msk)
  • 1 dl florsocker (1 dl motsvarar 60 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl (1 1/2 dl motsvarar 90 g)
  • 2 msk uppvispat ägg (från äggblandningen)
  • 2 tsk vaniljextrakt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4014 kJ / 959 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer