Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mellanösterknyten med tomatsås och bulgur

Köttfärsbiffar med smak av mellanöstern i härligt sällskap av aubergineknyten och hemgjord tomatsås. Bulgur och syrlig yoghurtsås förstärker de österländska smakerna och gör middagen komplett.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Fräs lök, vitlök och chili i olivoljan i en kastrull. Tillsätt timjan, tomater, vatten, socker, salt och peppar. Låt småputtra utan lock ca 20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Biffar: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skala och riv löken fint.
  5. Mosa potatisen och blanda med färs, lök, persilja, ägg och kryddor i en bunke.
  6. Forma till 8 biffar (för 4 port) och stek dem ca 5 minuter i olivoljan.
  7. Knyten: Skiva aubergine på längden och strö över salt. Låt stå ca 10 minuter.
  8. Skiva zucchinin. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
  9. Stek zucchini och paprika i hälften av olivoljan.
  10. Stek auberginen i resten av olivoljan.
  11. Lägg biffar, zucchini och paprika på aubergineskivorna och vik till ett knyte. Fäst med en tandpetare.
  12. Bulgur: Koka bulgurn i en stor kastrull med saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Tillsätt pastan när det återstår 5 minuter av koktiden.
  13. Häll av och sila genom finmaskig sil. Blanda med olivoljan.
  14. Yoghurtsås: Riv gurkan och krama ur väskan. Blanda med skalad finriven vitlök, yoghurt, citronsaft, persilja, salt och peppar. Ringla över olivoljan.
  15. Häll tomatsåsen i en ugnssäker form och lägg i biffknytena.
  16. Värm mitt i ugnen ca 10 minuter.
  17. Servera med bulgur och yoghurtsås.

För alla

Gör äggfri: Uteslut ägget i biffarna.
Gör glutenfri: Välj glutenfri pasta. Byt ut bulgur till glutenfri couscous.
Gör laktosfri: Välj laktosfri matlagningsyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut matyoghurt mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd peppar
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 400 g krossade tomater
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
Biffar
  • 1 potatis
  • 1 gul lök
  • 400 g nötfärs
  • 1/2 dl finhackad bladpersilja
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk torkad dragonblad
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
Knyten
  • 2 auberginer
  • 1/2 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 4 msk olivolja
  • 8 tandpetare
Bulgur
  • 2 dl bulgur
  • 3 msk vermicellipasta eller delad spaghetti
  • 1 msk olivolja
Yoghurtsås
  • 1/2 gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk pressad citronsaft (2 msk motsvarar saft från 1/2 citron)
  • 1 msk finhackad persilja eller koriander
  • 2 krm salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3604 kJ / 861 kCal