Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Matjessill med palsternackspuré

Matjessill med palsternackspuré är förtjusande gott och vad passar väl bättre till midsommar? Du kokar palsternackan i grädde och mjölk och mixar den sedan slät. Stiligt och smakrikt.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela matjessillen i bitar och låt rinna av på ett papper.
  2. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fräs den i klarat smör på låg värme tills löken är gyllene och krispig, ca 5 minuter. Ta upp den och låt rinna av på ett papper. Löken går bra att göra i förväg.
  3. Puré: Skala, skiva och koka palsternackan mjuk i mjölk och grädde. Spara vätskan.
  4. Mixa palsternackan till ett mos. Blanda i crème fraiche, olivolja och lite av kokningsvätskan till en slät puré. Smaka av med salt.
  5. Vinägrett: Bryn smöret till vinägretten i en kastrull med tjock botten. Sila försiktigt av det brända slagget ur smöret.
  6. Rör ihop smör, sherryvinäger och balsamvinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Krydda med salt.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på brödet.
I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör mjölkfri: byt smöret mot mjölkfritt margarin och mjölk, grädde och crème fraiche mot mjölkfria alternativ t ex Solhavre, Imat och Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Förädla smöret på klassiskt vis: Man klarar smör genom att värma det och skilja det klara fettet från den grumliga bottensatsen. Det brynta smöret blir bäst och jämnast om man bryner det under omrörning.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g matjessill
  • 5 schalottenlökar
  • 100 g smör (100 g motsvarar ca 1 dl klarat smör, se Tips nedan)
Palsternackspuré
  • 300 g palsternacka
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
Vinägrett
  • 50 g smör
  • 2 msk sherry-/ rödvinsvinäger
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 1/3 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • dill
  • ev lite stekta kavringsmulor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4200 kJ / 1000 kCal
Fett: 96 g
Läs mer om näringsvärden

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer