Matjessill med palsternackspuré

Matjessill med palsternackspuré är förtjusande gott och vad passar väl bättre till midsommar? Du kokar palsternackan i grädde och mjölk och mixar den sedan slät. Stiligt och smakrikt.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2007

Ingredienser
4 portioner
300 g matjessill
5 schalottenlökar
100 g smör (100 g motsvarar ca 1 dl klarat smör, se Tips nedan)
Palsternackspuré
300 g palsternacka
1 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 dl crème fraiche
1/2 msk olivolja
1/2 tsk salt
Vinägrett
50 g smör
2 msk sherry-/ rödvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
1 1/3 dl olivolja
1 krm salt
dill
ev lite stekta kavringsmulor
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på brödet.
I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör mjölkfri: byt smöret mot mjölkfritt margarin och mjölk, grädde och crème fraiche mot mjölkfria alternativ t ex Solhavre, Imat och Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Förädla smöret på klassiskt vis: Man klarar smör genom att värma det och skilja det klara fettet från den grumliga bottensatsen. Det brynta smöret blir bäst och jämnast om man bryner det under omrörning.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4200 KJ / 1000 kCal
Fett96 g
Kommentarer