Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Matjessill med mandelpotatis och smörvinägrett

Matjessill är ett måste under den svenska sommaren. I den här varianten placerar du sillen på en bädd av mandelpotatis och ringlar en utsökt smörvinägrett över. Innan servering garnerar du med ägg och purjolök och rätten är klar att avnjutas.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten. Håll den ljummen (eller koka dagen före och förvara i kyl).
  2. Sätt ugnen på 100°C.
  3. Vinägrett: Bryn smöret i en liten kastrull tills det slutar fräsa och bubbla. Färgen ska vara ljusbrun. Sila smöret genom ett kaffefilter och låt svalna lite. Blanda med vinäger, salt och peppar.
  4. Ansa och strimla purjolöken. Förväll den 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av och kyl i kallt vatten.
  5. Skala och hacka äggen fint. Skala potatisen och skiva tunt på längden. Lägg sillfiléerna i en ugnssäker form. Ställ in sillen (och potatisen om den kokats dagen före) i ca 5 minuter, sillen ska bara bli ljummen.
  6. Värm smörvinägretten försiktigt. Lägg i purjon och låt den bli varm. Fördela potatisen på tallrikar, lägg på sill och slå vinägretten över. Garnera med ägg och purjo.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt margarin.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 750 g mandelpotatis
  • 1/2 purjolök
  • 2 kokta ägg
  • 3 burkar hela matjessillfiléer (à 200 g)
  • salt och peppar
Smörvinägrett
  • 75 g smör
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?