Lökdolmar ”classic” style med lingonchutney
Här möter klassisk svensk husmanskost chilihet styrka. Klassiska kåldolmar omsluts av kål och i klassiska lökdolmar som dessa är köttfärsen istället svept in i rödlök. De bakas i ugnen och serveras med pressad potatis, gräddsås och het lingonchutney med drag av sambal oelek.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 3 2012
Ingredienser
4 portioner
900 g mjölig potatis
3 stora rödlökar
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk torkad timjan
1 ägg
3 dl köttbuljong (vatten och buljongtärinig eller fond)
3 msk honung
Lingonchutney
1 msk riven, färsk ingefära
1/2 tsk sambal oelek
225 g lingon
2 msk strösocker
1 msk honung
1/2 msk vitvinsvinäger
Gräddsås
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk majsstärkelse (Maizena)
1 1/2 msk japansk soja
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.
Gör så här
Tips
Kockknepet: För att lättare få bort skalen på löken skala löken och skär bort roten på dem. Skär sedan ett snitt från rot till topp. Lägg dem i kokande vatten och låt dem koka i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten och ta loss lagren.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3446 KJ / 825 kCal
Fett40.3 g
Kolhydrater79.7 g
Protein31.9 g
Kommentar
Är så förvånad över denna rätt. Lök är inte min favorit men lagade till allt som man skulle. Oh jesus vad gott det var. Ungarna som annars är jättekräsna älskade maten. Vill man inte ha löken så är det bara att ta bort den när det är tillagat för den krävs att ha med under tillagningen för att ge smak. Helt klart en godkänd rätt:-)
Ellinor
2012-01-18