Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lökdolmar ”classic” style med lingonchutney

Här möter klassisk svensk husmanskost chilihet styrka. Klassiska kåldolmar omsluts av kål och i klassiska lökdolmar som dessa är köttfärsen istället svept in i rödlök. De bakas i ugnen och serveras med pressad potatis, gräddsås och het lingonchutney med drag av sambal oelek.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 3, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lingonchutney: Blanda alla ingredienser till lingonchutneyn i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 minuter. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Skala och skär försiktigt bort de 4 yttersta lagren på varje rödlök. Riv resten av rödlöken på ett rivjärn.
  5. Blanda färsen med salt och svartpeppar. Rör ner ägget, den rivna löken och timjan. Dela upp färsen i 12 lika stora delar (för 4 port). Fyll lökskalen med färsen, lägg skarven nedåt i en ugnssäker form. Häll på buljongen och ringla honungen över löken.
  6. Sätt formen mitt i ugnen ca 30 minuter, eller tills färsens innertemperatur är 70°C. Ös löken med buljong under stekningen och spar den efter att dolmarna är klara.
  7. Gräddsås: Sila buljongen och koka upp den med grädden, red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten. Smaksätt med soja, salt och peppar.
  8. Pressa den kokta potatisen och servera till dolmarna tillsammans med lingonchutneyn.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.

Tips

Kockknepet: För att lättare få bort skalen på löken skala löken och skär bort roten på dem. Skär sedan ett snitt från rot till topp. Lägg dem i kokande vatten och låt dem koka i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten och ta loss lagren.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g mjölig potatis
  • 3 stora rödlökar
  • 500 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 ägg
  • 3 dl köttbuljong (vatten och buljongtärinig eller fond)
  • 3 msk honung
Lingonchutney
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 225 g lingon
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk honung
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
Gräddsås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 1/2 msk japansk soja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3446 kJ / 825 kCal