Lökdolmar ”classic” style med lingonchutney

Betyg 0 av 5.
1 personer har röstat
1
Lökdolmar ”classic” style med lingonchutney

Här möter klassisk svensk husmanskost chilihet styrka. Klassiska kåldolmar omsluts av kål och i klassiska lökdolmar som dessa är köttfärsen istället svept in i rödlök. De bakas i ugnen och serveras med pressad potatis, gräddsås och het lingonchutney med drag av sambal oelek.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 3 2012

Lökdolmar ”classic” style med lingonchutney

Ingredienser

4 portioner
900 g  mjölig potatis
3   stora rödlökar
500 g  blandfärs
1 tsk  salt
1 krm  svartpeppar
2 tsk  torkad timjan
1   ägg
3 dl  köttbuljong (vatten och buljongtärinig eller fond)
3 msk  honung

Lingonchutney

1 msk  riven, färsk ingefära
1/2 tsk  sambal oelek
225 g  lingon
2 msk  strösocker
1 msk  honung
1/2 msk  vitvinsvinäger

Gräddsås

2 dl  vispgrädde
1 1/2 tsk  majsstärkelse (Maizena)
1 1/2 msk  japansk soja

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.

Gör så här

Tips

Kockknepet: För att lättare få bort skalen på löken skala löken och skär bort roten på dem. Skär sedan ett snitt från rot till topp. Lägg dem i kokande vatten och låt dem koka i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten och ta loss lagren.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 0 av 5.
1 personer har röstat

Kommentar

Är så förvånad över denna rätt. Lök är inte min favorit men lagade till allt som man skulle. Oh jesus vad gott det var. Ungarna som annars är jättekräsna älskade maten. Vill man inte ha löken så är det bara att ta bort den när det är tillagat för den krävs att ha med under tillagningen för att ge smak. Helt klart en godkänd rätt:-)

Ellinor

2012-01-18

Näringsvärde per portion

Energi3446 KJ / 825 kCal
Fett40.3 g
Kolhydrater79.7 g
Protein31.9 g

Testa liknande recept

Nori Dolmas
Betyg 3 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Färsig vitkålspanna med rårörda lingon
Betyg 3 av 5.
10 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kål- och lökpudding med lingonchutney
Betyg 4.4 av 5.
14 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Grillad högrev med lingonglaze
Betyg 3 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rårörda lingon
Betyg 4.2 av 5.
137 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lingonsylt
Betyg 4.1 av 5.
621 personer har röstat
Under 30 min att tillaga