Ljumma chèvrerutor med fikon och rosmarin
Eleganta ugnsbakade rutor av chèvre med färska fikon toppade med saltrostade mandlar och rosmarin. Ett mumsigt snacks eller en elegant liten aptitretare innan middagen.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2009
Ingredienser
24 st
1 förpackning kyld smördeg (à 250 g)
4 små färska fikon
1 dl saltrostade mandlar
250 g chèvre (getost)
1 msk färsk finhackad rosmarin
1 ägg till pensling
flingsalt
nymalen svartpeppar
små rosmarinkvistar till servering
För alla
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, finns fryst från DS/Fria bröd.
Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån och läs innehållsdeklarationen på smördegen.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu, och läs innehållsdeklarationen på smördegen.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen och läs innehållsdeklarationen på smördegen.
Gör så här
Tips
Fikon och chèvre går att byta ut mot t ex fetaost och några droppar flytande honung.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Prövade att göra två olika varianter med fikonen. Använde konserverade fikon i konjak och det blev också gått med blev sötare och skulle nog passa mer som en efterrätt. Bytte inte ut de andra varorna, men det går säkert också.
Hanna
2010-01-03