Recept: Lindas laxgratäng
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Lindas laxgratäng

Betyg
22 röster

Ett utsökt recept på saftig laxgratäng. Du gör gratängen av bland annat laxfilé, chèvre, crème fraiche, soltorkade tomater och sesamfrön. Servera fisken med potatismos.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2005.

Ingredienser

  • 600 - 700 g laxfilé
  • salt
  • pepparmix
  • ca 150 g chèvre
  • 1 burk crème fraiche (à 2 dl)
  • 5 soltorkade tomater (marinerade)
  • 1 msk finhackad färsk dragon (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
  • 1 msk sesamfrön
  • 4 tomater
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano

Till servering

  • potatismos

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Ta bort skinnet och ev ben från laxen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med pepparmix.
  3. Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar.
  4. Bre ostkrämen över laxen. Strö på sesamfrön. Skär bort blomfästet på tomaterna och stick ner vitlöksstrimlor. Krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen.
  5. Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg.
  6. Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt chèvre mot tofu eller annan mjölkfri ost. Använd mjölkfritt alternativ till crème fraiche, t ex Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Man kan göra gratängen extra festfin genom att lägga på skalade räkor eller kräftstjärtar innan man brer över getosttäcket.