Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Lindas laxgratäng

Ett utsökt recept på saftig laxgratäng. Du gör gratängen av bland annat laxfilé, chèvre, crème fraiche, soltorkade tomater och sesamfrön. Servera fisken med potatismos.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Ta bort skinnet och ev ben från laxen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med pepparmix.
  3. Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar.
  4. Bre ostkrämen över laxen. Strö på sesamfrön. Skär bort blomfästet på tomaterna och stick ner vitlöksstrimlor. Krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen.
  5. Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg.
  6. Till servering: Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.

För alla

 

Rätten är fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.

Tips

Man kan göra gratängen extra festfin genom att lägga på skalade räkor eller kräftstjärtar innan man brer över getosttäcket.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 700 g laxfilé
  • salt
  • pepparmix
  • ca 150 g chèvre
  • 1 burk crème fraiche (à 2 dl)
  • 5 soltorkade tomater (marinerade)
  • 1 msk finhackad färsk dragon (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
  • 1 msk sesamfrön
  • 4 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
Till servering
  • potatismos
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!

Näringsvärde
Per portion

Energi 3280 kJ / 780 kCal
Fett: 52 g
Läs mer om näringsvärden