Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Laxtårta med ärtkräm

Tjusig smörgåstårta med kallrökt lax och kvarg. Godast samma dag och enklast att skära upp med en riktigt vass kniv som spolas i varmvatten. Den lena ärtkrämen kan även göras med motsvarande mängd avokado.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina ärterna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice och salt.
  2. Blanda försiktigt pepparrot och kvarg, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka. Krydda med salt och peppar.
  3. Kantskär kavringen.
  4. Klä insidan av en brödform (ca 1 1/2 liter för 8 port) med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter.
  5. Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt. Låt några skivor gå en bit över kanten.
  6. Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen. Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop.
  7. Vik över laxen så den täcker ovansidan. Slå in i resterande plastfolie. Låt stå i kylen minst 3 timmar.
  8. Vid servering: Öppna plastfolien. Vänd upp laxtårtan på ett fat. Ta bort plastfolien. Garnera med ärtskott, dill och rädisor.

För alla

Fri från ägg, men kontrollera brödet.
Gör glutenfri: använd glutenfritt mörkt specialbröd.
Gör laktosfri: kontrollera brödet, använd laktosfritt färskostalternativ, t ex kvarg från Valio.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, välj mjölkfritt färskostalternativ.

Tips

Ät den helst samma dag och ha en vass kniv till hands när det är dags att skära upp den. Enkel att ta med till midsommarstången.

Den pigga ärtkrämen kan även göras med motsvarande mängd avokado.

Ingredienser

Portioner: 8
  • ca 800 g kallrökt lax i skivor
  • 500 g frysta gröna ärter
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk pepparrot på tub
  • 500 g kvarg (10 %)
  • 1 kavring i skivor (ca 500 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ärtskott
  • dill
  • rädisor
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB