Laxpaj i långpanna med lakritssmak

6
3
Laxpaj i långpanna med lakritssmak

Paj är den ultimata festmaten – särskilt om du gör den i långpanna! Här samsas kallrökt lax med apelsin, tomater, fänkål och lakritsspulver som ger spännande smakbrytning.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2012

Laxpaj i långpanna med lakritssmak

Ingredienser

10 portioner
300 g
smör
7 dl
vetemjöl
4 msk
vatten

Fyllning

2
gula lökar
700 g
fänkål
2 msk
smör
1 1/2 tsk
lakritspulver (kan uteslutas, finns att köpa i specialbutiker och på nätet)
3
tomater
300 g
kallrökt lax i skivor
8
ägg
2 dl
mjölk (3 %)
4 dl
vispgrädde
rivet skal av 2
apelsiner
1 tsk
salt
2 krm
peppar
4 dl
riven, lagrad ost
-
färsk timjan till garnering

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: baka glutenfri pajbotten.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter, dvs smör, mjölk och grädde.

Gör så här

Tips

Apelsinvivägrett: Använd apelsinerna som blir över och gör en god dressing. Vispa ihop 4 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och 2 msk färskpressad apelsinjuice. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Ringla över en grönsallad och servera till pajen (för 10 port).

Vad tyckte du om receptet?

6

Kommentarer

Jenny

2021-07-13

Jättegod, gjorde den med färdig köpt pajdeg för att spara tid och det funkade fint. Kommer säkert göra den igen, bra bjudmat om man är många.

Solveig

2012-04-13

Jättegod paj med härligt fyllig smak av lakrits. Nästa gång drar jag dock ner rejält på saltet eftersom den rökta laxen tillför nästan tillräckligt i sig.

Nina

2012-04-08

Jättegod paj, dock valde vi att inte ha i lakritspulvret, eftersom vi inte är så förtjusta i lakrits.

Testa liknande recept