Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Laxpaj i långpanna med lakritssmak

Paj är den ultimata festmaten – särskilt om du gör den i långpanna! Här samsas kallrökt lax med apelsin, tomater, fänkål och lakritsspulver som ger spännande smakbrytning.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Eller nyp ihop smör och mjöl för hand. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
  4. Fyllning: Skala och hacka löken. Ansa och skär fänkålen i bitar. Tärna tomater och lax.
  5. Fräs lök och fänkål i 2 msk smör i en stor stekpanna ca 3 minuter. Rör i lakritspulvret.
  6. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 10 port). Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, apelsinskal, salt och peppar.
  8. Fördela lök, fänkål, tomater, lax och riven ost i pajskalet. Häll över äggblandningen.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen 30–40 minuter, tills den stannat. Låt svalna något. Garnera med färsk timjan. Servera gärna med en grönsallad.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: baka glutenfri pajbotten.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter, dvs smör, mjölk och grädde.

Tips

Apelsinvivägrett: Använd apelsinerna som blir över och gör en god dressing. Vispa ihop 4 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och 2 msk färskpressad apelsinjuice. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Ringla över en grönsallad och servera till pajen (för 10 port).

Ingredienser

Portioner: 10
  • 300 g smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
Fyllning
  • 2 gula lökar
  • 700 g fänkål
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 tsk lakritspulver (kan uteslutas, finns att köpa i specialbutiker och på nätet)
  • 3 tomater
  • 300 g kallrökt lax i skivor
  • 8 ägg
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 4 dl vispgrädde
  • rivet skal av 2 apelsiner
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 dl riven, lagrad ost
  • färsk timjan till garnering
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer