Lax dopiaz - lax i tomatcurry

Lax dopiaz är autentisk hemmamat i Bangladesh med inspiration från kuststaden Cox's Bazar. Laxfilé marineras i en kryddig marinad och tillagas i en het tomatcurrysås med lök. Toppa grytan med koriander och servera med kokt ris och rostad lök.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2021

Ingredienser
4 portioner
Marinad
1 liten riven vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 grön chili
1 tsk grovkornig senap
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1/3 tsk gurkmeja
1/3 tsk malen koriander
1 krm salt
1 msk rapsolja
Lax
600 g laxfilé i bit utan skinn
1 msk olja (till stekning)
Gryta
2 stora gula lökar (á ca 150 g)
2 stora tomater (à ca 100 g)
2 msk rapsolja
vatten
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk grovkornig senap
1 tsk finriven ingefära
Till servering
färsk koriander
kokt ris
rostad lök
Gör så här
00:20:00
00:03:00
00:06:00
00:07:00
00:05:00
00:03:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
7 stDet här blev mycket gott, tog mindre vatten.
Mitra
Så gott 😀.. Blev lite vattnig. Men går att undvika. Testa 1 1\2 dl vatten istället för 2. Kommer göra många gånger. PS. Använde inte senapen. Tycker inte om och passade inte i rätten.
Anette
Vanligtvis när jag lagar mat så har jag höga förväntningar och jag tänker att andras lagade mat smakar så mycket bättre. Nu tänkte jag annorlunda. Vad månde bli av detta? Alldeles för mycket lök och vilken enorm röra. >Inte doftar det något vidare heller. ;MEN vilken överraskning. Såå gott!!!!
Claés
Vi har inte lax i Bangladesh. Till denna rätt används uteslutande hilsa-fisk. Går så klart att byta till annan fisk t.ex. lax, men skriv då det och inte att rätten är autentisk.
Mari
Ser krämigt ut på bilden. I verkligheten blaskigt och för lite sås och inte så mycket smak.
Adam
Gott, speciellt med piripiri. Kryddorna gav en smaksensation. La på lite mer flingsalt. Använde nonstick traktörpanna istället för wokpanna.
Gunnar
Tips: byt ut grön chili? I tidningen tipsar ni om saffran.
Peer
Hej Peer! Ja det kan ju se lite knepigt ut. Eftersom riset endast är skrivet som ett tillbehör så valde vi att skriva tips om att man kan byta grön chili mot piri piri istället som finns i själva grytan. Hoppas du gillar receptet i övrigt. Hälsningar Ulrika
ICA-köket