Lax dopiaz - lax i tomatcurry

Betyg 4.4 av 5.26 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Lax dopiaz - lax i tomatcurry

Lax dopiaz är autentisk hemmamat i Bangladesh med inspiration från kuststaden Cox's Bazar. Laxfilé marineras i en kryddig marinad och tillagas i en het tomatcurrysås med lök. Toppa grytan med koriander och servera med kokt ris och rostad lök.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2021

Lax dopiaz - lax i tomatcurry

Ingredienser

4 portioner

Marinad

1 liten riven vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 grön chili
1 tsk grovkornig senap
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1/3 tsk gurkmeja
1/3 tsk malen koriander
1 krm salt
1 msk rapsolja

Lax

600 g laxfilé i bit utan skinn
1 msk olja (till stekning)

Gryta

2 stora gula lökar (á ca 150 g)
2 stora tomater (à ca 100 g)
2 msk rapsolja
vatten
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk grovkornig senap
1 tsk finriven ingefära

Till servering

färsk koriander
kokt ris
rostad lök

Gör så här

00:20:00
00:03:00
00:06:00
00:07:00
00:05:00
00:03:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

7 st
  • Det här blev mycket gott, tog mindre vatten.

    Mitra

  • Så gott 😀.. Blev lite vattnig. Men går att undvika. Testa 1 1\2 dl vatten istället för 2. Kommer göra många gånger. PS. Använde inte senapen. Tycker inte om och passade inte i rätten.

    Anette

  • Vanligtvis när jag lagar mat så har jag höga förväntningar och jag tänker att andras lagade mat smakar så mycket bättre. Nu tänkte jag annorlunda. Vad månde bli av detta? Alldeles för mycket lök och vilken enorm röra. >Inte doftar det något vidare heller. ;MEN vilken överraskning. Såå gott!!!!

    Claés

  • Vi har inte lax i Bangladesh. Till denna rätt används uteslutande hilsa-fisk. Går så klart att byta till annan fisk t.ex. lax, men skriv då det och inte att rätten är autentisk.

    Mari

  • Ser krämigt ut på bilden. I verkligheten blaskigt och för lite sås och inte så mycket smak.

    Adam

  • Gott, speciellt med piripiri. Kryddorna gav en smaksensation. La på lite mer flingsalt. Använde nonstick traktörpanna istället för wokpanna.

    Gunnar

  • Tips: byt ut grön chili? I tidningen tipsar ni om saffran.

    Peer

    Hej Peer! Ja det kan ju se lite knepigt ut. Eftersom riset endast är skrivet som ett tillbehör så valde vi att skriva tips om att man kan byta grön chili mot piri piri istället som finns i själva grytan. Hoppas du gillar receptet i övrigt. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Gobi matar-kryddig blomkål med ärtor
    Betyg 3 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Veenas vindaloo
    Betyg 3 av 5.98 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lax med gult kokosris och salladslök
    Betyg 4.3 av 5.60 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äggcurry med potatis
    Betyg 3.9 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Currygryta
    Betyg 3.3 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Butter chicken
    Betyg 4.7 av 5.176 personer har röstat
    Receptet har 31 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad