Lax dopiaz - lax i tomatcurry

11
4
Lax dopiaz - lax i tomatcurry

Lax dopiaz är autentisk hemmamat i Bangladesh med inspiration från kuststaden Cox's Bazar. Laxfilé marineras i en kryddig marinad och tillagas i en het tomatcurrysås med lök. Toppa grytan med koriander och servera med kokt ris och rostad lök.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2021

Lax dopiaz - lax i tomatcurry

Ingredienser

4 portioner

Marinad

1 liten riven vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 grön chili
1 tsk grovkornig senap
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1/3 tsk gurkmeja
1/3 tsk malen koriander
1 krm salt
1 msk rapsolja

Lax

600 g laxfilé i bit utan skinn
1 msk olja (till stekning)

Gryta

2 stora gula lökar (á ca 150 g)
2 stora tomater (à ca 100 g)
2 msk rapsolja
vatten
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk grovkornig senap
1 tsk finriven ingefära

Till servering

färsk koriander
kokt ris
rostad lök

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök.

Gör så här

Tips

Byt 1 grön chili mot 3 st piri piri.

Vad tyckte du om receptet?

11

Kommentarer

Mari

2022-01-07

Vi har inte lax i Bangladesh. Till denna rätt används uteslutande hilsa-fisk. Går så klart att byta till annan fisk t.ex. lax, men skriv då det och inte att rätten är autentisk.

Adam

2021-11-24

Ser krämigt ut på bilden. I verkligheten blaskigt och för lite sås och inte så mycket smak.

Gunnar

2021-10-29

Gott, speciellt med piripiri. Kryddorna gav en smaksensation. La på lite mer flingsalt. Använde nonstick traktörpanna istället för wokpanna.

Testa liknande recept