Lax dopiaz - lax i tomatcurry
Lax dopiaz är autentisk hemmamat i Bangladesh med inspiration från kuststaden Cox's Bazar. Laxfilé marineras i en kryddig marinad och tillagas i en het tomatcurrysås med lök. Toppa grytan med koriander och servera med kokt ris och rostad lök.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2021
Ingredienser
4 portioner
Marinad
1 liten riven vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 grön chili
1 tsk grovkornig senap
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1/3 tsk gurkmeja
1/3 tsk malen koriander
1 krm salt
1 msk rapsolja
Lax
600 g laxfilé i bit utan skinn
1 msk olja (till stekning)
Gryta
2 stora gula lökar (á ca 150 g)
2 stora tomater (à ca 100 g)
2 msk rapsolja
vatten
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk grovkornig senap
1 tsk finriven ingefära
Till servering
färsk koriander
kokt ris
rostad lök
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det här blev mycket gott, tog mindre vatten.
Mitra
2023-11-14Så gott 😀.. Blev lite vattnig. Men går att undvika. Testa 1 1\2 dl vatten istället för 2. Kommer göra många gånger. PS. Använde inte senapen. Tycker inte om och passade inte i rätten.
Anette
2022-03-26Vanligtvis när jag lagar mat så har jag höga förväntningar och jag tänker att andras lagade mat smakar så mycket bättre. Nu tänkte jag annorlunda. Vad månde bli av detta? Alldeles för mycket lök och vilken enorm röra. >Inte doftar det något vidare heller. ;MEN vilken överraskning. Såå gott!!!!
Claés
2022-03-20